Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestöjen karppauskritiikki lytätään: ”Suurempi huoli roskaruoasta”

23.4.2012 10.20

Lasse Leipola

Suomen Luontaisterveyden Liitto tyrmää Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luonto- Liiton viimeviikkoisen kannanoton karppauksen ympäristövaikutuksista. Ympäristöjärjestöt varoittivat viime viikolla, että suosittu hiilihydraattien korvaaminen proteiinilla ja rasvalla rasittaa ympäristöä.

”Ikävää, että nämä järjestöt syyllistävät ihmisiä, jotka ovat saaneet palautettua terveytensä takaisin karsimalla huonolaatuiset hiilihydraatit pois ruokavaliostaan. Moni on päässyt tämän ruokavalion ansiosta eroon myös verenpaine-, kolesteroli-, masennus ja diabeteslääkkeistä, puhumattakaan tulehduskipulääkkeistä”, tiedotteessa todetaan.

Luontaisterveyden liiton mukaan suurempi huoli tulisi olla roskaruoan aikaansaamista terveysongelmista kuten ylipanosta ja sitä kautta lisääntyvistä sairauksista ja lääkkeiden aiheuttamista ympäristöongelmista. Sen tiedotteessa ihmetellään myös neuvoa lihan korvaamisesta soijalla.

”Tämä neuvo voi johtaa ojasta allikkoon. Soijassa on goitrogeenejä – isoflavoneja, jotka aiheuttavat kilpirauhasen vajaatoimintaa ja lisäävät sitä kautta ylipainoa ja kilpirauhasen sairauksia. Soijapohjainen äidinmaidonkorvike voi aiheuttaa jo vauvoilla kilpirauhasen ongelmia, kuten vajaatoimintaa ja struumaa.”

Suomen Luontaisterveyden Liiton mukaan hiilihydraattitietoisen ja luomua suosivan ruokavalion yleistyminen on positiivista kehitystä, joka vähentää oleellisesti vesistöihin joutuvien kemiallisten lannoitteiden sekä lääkkeiden määrää ja sitä kautta parantaa ympäristömme tilaa.

ruoka 
Viite