Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laura Rämö

Retuperän WBK Säätytalolla.
Musisointia. Myös Retuperän WBK saapui Säätytalolle.Laura Rämö

Musisointia. Myös Retuperän WBK saapui Säätytalolle.

Järjestöt evästivät hallitusneuvotteluja tangolla, porkkanoilla ja iskulauseilla

20.5.2011 10.10

Jukka Vahti

"Lämpöni lempeni annan, kaunis on nuoruutein, näät suven ruusut kannan, itseni yksin tein", kajahti ilmoille Säätytalon edustalla Helsingissä perjantaina hieman ennen aamuyhdeksää, kun opiskelijajärjestöjen tapahtumassa esiintynyt Retuperän WBK kajautti Nuoruustango-kappaleen käyntiin.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueiden neuvottelijat ja heidän avustansa saapuivat Säätytalolle aamuseitsemän ja -yhdeksän välillä. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, sdp, vasemmistoliitto, vihreät, rkp ja kristillisdemokraatit.

Neuvottelijoita vastassa aurinkoisessa aamussa oli tukku eri järjestöjen edustajia, joilla kaikilla oli omat terveisensä hallitusohjelman tekijöille. Opiskelijajärjestöjen, eli Suomen ylioppilasliiton, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liiton ja Suomen lukiolaisten liiton viesti oli ytimekäs: opintotuki on sidottava indeksiin. Suomen lukiolaisten liitto vaati myös opiskelemaan pääsyn nopeuttamista.

Mielenosoittajien mukaan he aikovat päivystää paikalla yhtä kauan kuin neuvottelut kestävät. Viestiään he vahvistivat perjantaiaamuna rytmikkäillä "indeksiin, indeksiin"-huudoilla.

Kehitysyhteistyöjärjestö Kepa ja Kirkon ulkomaanapu puolestaan jakoivat neuvottelijoille miniporkkanoita, joiden oli tarkoitus parantaa kaukonäköisyyttä. Porkkanapussien kylkeen kirjoitetut vaatimukset olivat että 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta pitää ohjata kehitysapuun, Suomeen pitää laatia ilmastolaki ja köyhyystavoitteiden huomioinnista eri politiikanaloilla on tehtävä selonteko.

Paikalla oli myös Polttava kysymys -kampanja, jossa vaaditaan Suomeen ilmastolakia päästöjen vähentämiseksi.

Hallitusneuvotteluille ei ole asetettu tarkkaa aikataulua. Neuvotteluja johtavan kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen totesi Helsingin Sanomille torstaina, että neuvotteluille "otetaan kaikki se aika, mikä tarvitaan".

hallitusneuvottelut 
Viite