Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestöt pelkäävät verkkosensuuria: Wikipedian sulkenutta ”Sopaa” tuodaan Suomeen

27.1.2012 10.51

Lasse Leipola

Kulttuuriministeriön tekijänoikeusyksikkö on tuomassa ”pohjoismaisissa sivistysvaltioissa käsittämättömän verkkosensuurin Suomeen”, varoittaa sähköisiä kansalaisoikeuksia ajava Effi.

Keskiviikkona julkaistussa tekijänoikeustoimikunnan mietinnössä ehdotetaan tiettyjen sivustojen sensuroimisen viranomaispäätöksellä.

”Ministeri Arhinmäki on julkisissa kommenteissaan osoittanut ymmärtävänsä tekijänoikeusjärjestelmän kehityspaineet. Nyt olisi oikea aika muuttaa tämä puhe käytännöksi”, sanoo varapuheenjohtaja Ville Oksanen Effin tiedotteessa.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä painostetaan myös vasemmistoliiton sisältä, sillä puolueen nuorisojärjestö julkaisi tänään perjantaina kannanoton, jossa vaadittiin esityksen hautaamista.

”Yhdysvalloissa on esitetty hyväksyttäväksi samansuuntainen laki nimeltä Sopa. Monet merkittävistä amerikkalaisista nettisivuista, kuten Wikipedia, protestoivat näyttävästi lakia vastaan. Nyt näyttää siltä, ettei laki toteudu”, puheenjohtaja Li Andersson sanoo Vasemmistonuorten tiedotteessa.

”Tekijänoikeustoimikunnan esittämä laki on suomalainen versio samantyyppisestä lainsäädännöstä. Verkkosensuuri ei ole toimiva ratkaisu kulttuurintekijöiden toimeentulon turvaamiseksi ja se on helppo kiertää. Lain toteuttaminen käytännössä olisi lähes mahdotonta”, Andersson jatkaa.

Vasemmistonuoret katsovat, että verkkosensuurin taustalla oleva logiikka on nurinkurinen, rangaistuksenomainen ja mielivaltainen, sillä siinä rajoitetaan kaikkien verkonkäyttäjien vapautta joidenkin toisten mahdollisesti tekemien rikkeiden varjolla.

”Vetoamme ministeri Arhinmäkeen, että hän tekisi selväksi, että tällainen sopankeitto ei Suomessa vetele”, Andersson sanoo.

digioikeudet 


Lisää aiheesta:Viite