Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkimustuloksia graafeina.
Klikkaa tulokset suuremmiksi.

Klikkaa tulokset suuremmiksi.

Jäsenkysely: Vihreät eivät lähtisi hallituksesta ydinvoiman takia

4.10.2013 8.19

Sammeli Heikkinen

Ydinvoima ei ole vihreiden kannattajille kynnyskysymys. Ei ainakaan, jos puhutaan Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaileman voimalan luvituksesta.

Vihreän Langan Vihreän Liiton jäsenille tekemän kyselyyn vastanneista kolme neljäsosaa kyllä katsoo, ettei vihreiden tule hyväksyä Fennovoiman ydinvoimalupaa, jos se tulee uudestaan hallituksen käsittelyyn. Mutta vastanneista vain hieman yli kolmannes on sitä mieltä, että vihreiden tulisi jättää hallitus, jos muut puolueet ovat valmiit luvan myöntämään.

Valtioneuvosto myönsi Fennovoimalle periaateluvan voimalan rakentamiseen vuonna 2010. Nyt Fennovoiman hankkeeseen on tullut kumppaniksi venäläinen Rosatom, jota ei periaatelupahakemuksessa mainittu mahdollisena reaktoritoimittajana. Myöskään Rosatomin reaktorityyppiä ei ole hakemuksessa mainittu. Toistaiseksi vihreät ei ole kuitenkaan vaatinut luvan uutta käsittelyä.

”Sellaista hanketta ei voi toteuttaa, joka ei ole luvan mukainen. Hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei uusia ydinvoimalupia tällä hallituskaudella anneta. Fennovoima operoi tässä tilassa. Tällä hetkellä mitään poliittista käsittelyä ei ole, työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet selvittävät tilannetta. Uskon, että hanke kaatuu taloudelliseen kannattamattomuuteensa seuraavan vuoden aikana”, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan hallitusohjelmaankin on kirjattu, ettei uusia ydinvoimalupia tällä hallituskaudella anneta.

Vihreiden hallitustaipaleen vastajat arvioivat sujuneen keskinkertaisesti. Neljännes katsoi puolueen onnistuneen ajamaan politiikkaansa hyvin tai erittäin hyvin, hieman alle kolmannes taas huonosti tai erittäin huonosti. Keskinkertaisuuden kannalle kallistui 45 prosenttia vastaajista.

Puolet vastaajista katsoi Niinistön onnistuneen työssään hyvin tai erittäin hyvin, kehitysministeri Heidi Hautalalle vastaavan arvion antoi hieman yli kolmannes vastaajista.

Kun vastaajia pyydettiin arvioimaan ministerien onnistumista kaivosongelmien hoidossa, tulokset putosivat. Kolmannes arvioi ympäristöasioista vastaavan Niinistön onnistuneen hyvin, karvan verran useampi huonosti.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava Hautala taas saa hyvän arvosanan vain 17 prosentilta, huonosti hänen katsoo suoriutuneen puolet vastaajista.

Seuraavista eduskuntavaaleista puolueen jäsenet eivät näytä odottavan suurpottia. 42 prosenttia vastaajista veikkaa 11–13:ea kansanedustajapaikkaa.

Suhtautuminen perussuomalaisiin mahdollisena hallituskumppanina jakautuu. 43 prosenttia ei lähtisi samaan hallitukseen, 38 prosenttia lähtisi.

Eurovaalien kärkiehdokkaaksi Pekka Haavisto on ehdoton suosikki. Myös Satu Hassi sai runsaasti kannatusta, vaikka onkin jo ehdottanut ettei aio ehdolle asettua. Ylipäätään vakiintuneet vihreät poliitikot dominoivat kyselyä: Ensimmäinen alle 50-vuotias – vaikkakin varsin täpärästi - listalla on Jyrki Kasvi, jonka nimesi kärkiehdokkaaksi hieman alle viisi prosenttia vastaajista. Suurin piirtein saman kannatuksen sai Oras Tynkkynen.

Vihreä Lanka lähetti sähköpostitse kutsun nettikyselyyn kaikille tilaajarekisterissä oleville puolueen jäsenille. Kyselylomake oli avoinna 13.–18.9. Kaikkiaan kutsuja lähetettiin yli 7000. Vastauksia saimme määräajassa 1039. Eurovaalien vihreän kärkiehdokkaan tai useamman nimesi 765 vastaajaa.

Kyselyn vastaukset kokonaisuudessaan xls-muodossa osoitteessa http://www.vihrealanka.fi/files/lanka/langan_jasenkysely2013.xls. Kysymykset, joita jäsenet halusivat esittää puheenjohtaja Niinistölle löytyvät erillisestä tiedostosta osoitteesta http://www.vihrealanka.fi/files/lanka/langan_jasenkysely2013_kysymykset.xls.

vihreät  politiikka  kysely 






Viite