Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

Ilmastoukko tuskailee.
Viikon ilmastouutinen. Ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa. Se voi vapauttaa jättimäiset metaanivarastot, mikä vauhdittaa lämpenemistä.Jan Rudkiewicz

Viikon ilmastouutinen. Ilmaston lämpeneminen sulattaa ikiroutaa. Se voi vapauttaa jättimäiset metaanivarastot, mikä vauhdittaa lämpenemistä.

Jäämeren pohjasta pulppuaa vaarallista metaania paljon arvioitua enemmän

12.3.2010 8.02

Vihreä Lanka

jäämeren pohjasta vapautuu suuria määriä metaania, noin kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa, kertoo uusimmassa Science-lehdessä julkaistu tutkimus.

”Määrä on sama, mitä metaania on arvioitu pääsevän ilmakehään kaikilta maailman valtameriltä yhteensä. Tämä on uusi, merkittävä havainto”, professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitokselta toteaa.

Laaksonen muistuttaa, että vielä ei tiedetä, ovatko havaitut metaanipäästöt uusia, lämpenemisestä johtuvia, vai ovatko ne pulpunneet merenpohjasta vuosituhansia.

Metaani lämmittää ilmakehää 25 kertaa hiilidioksidia tehokkaammin. Tähän asti on ajateltu, että merenpohjan ikirouta pitää sinne varastoituneet metaanitonnit sisällään. Jos merivesi lämpiää, ikirouta voi sulaa ja päästää ne ilmakehään.

Valtamerten arvioidaan tuottavan noin viisi prosenttia maailman metaanipäästöistä. Yli puolet päästöistä tulee ihmisen toiminnasta, esimerkiksi karjankasvatuksesta.

ilmastonmuutos  ilmastouutinen  meri 
Viite