Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kuvituskuva.
Munamies rokkaa! Timo Kaunisto on vihreiden suosikki keskustan puheenjohtajaksi.Mikael Ahlfors

Munamies rokkaa! Timo Kaunisto on vihreiden suosikki keskustan puheenjohtajaksi.

Ja voittaja on...

31.3.2010 15.39

Hannu Hallamaa

Vihreiden kansanedustajien suosikki keskustan uudeksi puheenjohtajaksi on kansanedustaja Timo Kaunisto, munafarmari Laitilasta.

Kakkoseksi kyselyssä nousi hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen valinta keskustan pomoksi puolestaan osoittautui vihreiden kauhuskenaarioksi.

Vihreä Lanka tavoitti kyselyyn kymmenen vihreiden kansanedustajaa, joista kaksi ei halunnut kommentoida asiaa.

Selkeäksi ykköseksi nousi Kaunisto, jota piti parhaana seitsemän vastaajaa. Hän sai kiitosta varsinkin työstään uusiutuvan energian hyväksi ja luonnonsuojelumyönteisyydestään. Kauniston todellisia mahdollisuuksia kisan voittoon pidettiin kuitenkin heikkoina.

Väyrysen kompastuskiveksi koituivat vanhakantaiset näkemykset varsinkin kehitysyhteistyöpolitiikassa. Toisaalta hänen mahdollisen voittonsa arveltiin vähentävän keskustan kannatusta ja näin hyödyttävän vihreitä.

Keskustan kisan lopputulos kiinnostaa vihreitä erityisesti kuluvan vaalikauden lopun hallitusyhteistyön vuoksi.

Avainkysymys on, kuinka innokkaasti keskustan uusi puheenjohtaja ryhtyy vetämään puolueen vaalivankkureita, vai muistaako hän myös olevansa maan pääministeri.

”Siinä on tietysti kysymysmerkkejä, yrittääkö uusi puheenjohtaja profiloitua enemmän keskustalaisena pääministerinä kuin nykyisen sinivihreän hallituksen pääministerinä”, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö.

”Me asetamme selkeät ehdot, että ei voi mennä kaksilla rattailla, vaan jatketaan samaa yhteistyötä kuin tähänkin asti”, Niinistö sanoo.

Keskustan puheenjohtajakiertue alkaa huhtikuun 11. päivä. Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa.

Keskustalle uusi johtaja tarjoaa mahdollisuuden uudistua sopivasti eduskuntavaalien alla, sanoo professori Heikki Paloheimo Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta.

”Kun samaistuminen puolueisiin ja puolueuskollisuus ovat vähentyneet, ajankohtaiset tilannetekijät ja puheenjohtajan valovoimaisuus vaikuttavat aikaisempaa enemmän kannatukseen.”

Johtajan vaihtaminen lähellä vaaleja voi Paloheimon mukaan olla edullista. Esimerkiksi vuonna 1991 keskusta saavutti suuren vaalivoiton tuoreen puheenjohtajan vetämänä.

”Vuoden 2011 vaalitaisteluun mentäessä uudella puheenjohtajalla on se etu, että häntä eivät paina edellisen puheenjohtajan epäonnistumisina tai heikkouksina pidetyt asiat.”

Uutta puheenjohtajaa ei paina lama-ajan hallitusvastuun pääministerille tuoma painolasti.

”Talouden laskusuhdanne on useimmiten näkynyt niin, että pääministerin puolueen kannatus on selvästi pienentynyt vaaleissa. Tätä taustaa vasten puheenjohtajan vaihtaminen tarjoaa keskustalle erinomaisia strategisia etuja vaalikampanjan suunnittelua varten”, Paloheimo sanoo.

vihreät 
Viite