Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Järjestöt vaativat Medvedeviä tilille puheistaan

20.4.2009 9.44

Lasse Leipola

Suomalaiset kansalaisjärjestöt vetoavat tänään Venäjän presidentti Dmitri Medvedeviin vapaamman kansalaisyhteiskunnan puolesta.

”Eräänlainen alkusysäys tälle vetoomukselle oli presidentti Medvedevin haastattelu Novaja Gazeta -lehdessä, jossa hän oli selkeästi avaamassa keskustelua kansalaisjärjestöjen kanssa”, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Sananvapautta ajavan Suomen Penin varapuheenjohtaja Jarkko Tontti toivoo Medvedeviltä konkreettisia tekoja.

”Hän on tehnyt tietynlaista pesäeroa putinismiin. Vetoomuksessa on kyse siitä, onko hän ollut vilpitön Venäjällä antamissaan haastatteluissa, joissa hän on puolustanut sananvapautta ja vapaata kansalaisyhteiskuntaa”, Tontti sanoo.

Hän haluaa nähdä, onko kyseessä todellinen muutos vai länsimaille suunnattu kulissinrakennustemppu.

”Ainakin nyt on enemmän toivoa kuin silloin, kun Putin oli yksin vallankahvassa”, Tontti sanoo.

Tontti ja Johansson molemmat toivovat, että valtiojohto ottaisi asian esiin Medvedevin kanssa käytävissä keskusteluissa.

”Mitä konkreettisia toimia hän voi tehdä, jotta Venäjälle saataisiin turvallinen toimintakenttä toimittajille ja kansalaisjärjestöille?”, Johansson kysyy.

Amnestyn ja Penin lisäksi vetoomuksessa ovat mukana Kiila ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi. Vetoomus luetaan Presidentinlinnan edessä tänään maanantaina kello 12.30.

kansalaisjärjestöt  sananvapaus 
Viite