Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WWF / Mia Rönkä

Älä rettelöi. Ympäristöjärjestöt kehottavat juhlimaan juhannusta luontoa häiritsemättä. WWF / Mia Rönkä

Älä rettelöi. Ympäristöjärjestöt kehottavat juhlimaan juhannusta luontoa häiritsemättä.

Jätä luonto rauhaan juhannusta juhliessa

17.6.2008 14.01

Vihreä Lanka

Ympäristöjärjestöt toivovat ihmisten jättävän luonnon rauhaan juhannuksena. Suomen WWF ja Birdlife ovat molemmat julkaisseet tänään tiedotteet, joissa muistutetaan luonnon herkkyydestä.

WWF kehottaa juhlijoita välttämään rannoilla tai vesillä metelöimistä. Juhannuskokkoa ei saisi polttaa paikassa, josta ravinnepitoinen tuhka pääsee valumaan suoraan järveen.

Luonnossa liikkuessa tulee välttää tarpeetonta kasvien tallaamista ja eläinten häiritsemistä. Myös kierrätys ja kompostointi on järjestön mukaan syytä muistaa lomallakin.

WWF kehottaa erityisesti jättämään huonosta jäätalvesta kärsineet Saaristomeren norpat rauhaan. Saaristomerellä elää arvioiden mukaan noin 150 norppaa. Aikuisista naaraista viidennes on pysyvästi lisääntymiskyvyttömiä ympäristömyrkkyjen takia.

Lintujärjestö Birdlife puolestaan on huolissaan lintujen pesimärauhasta. Järjestö kehottaa ihmisiä pysymään poissa lintuluodoilta ja -saarilta.

”Lyhytkin pesimäluodolle poikkeaminen voi olla kohtalokas, koska emojen paetessa ihmistä suojattomat munat ja poikaset altistuvat auringon paahteelle, sään kylmyydelle tai varisten saalistukselle", sanoo Birdlifen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

luonto 
Viite