Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

www.johnmccain.com

Negatiivinen mainos.
Mustamaalausta. Ehdokkaat kampanjoivat Yhdysvalloissa toisiaan vastaan. www.johnmccain.com

Mustamaalausta. Ehdokkaat kampanjoivat Yhdysvalloissa toisiaan vastaan.

John McCainin pokka petti viimeisessä väittelyssä

16.10.2008 9.00

Lasse Leipola

Republikaaniehdokas John McCainin tie Yhdysvaltain presidentiksi näyttää entistä vaikeammalta. Hän hyökkäsi viimeisessä väittelyssä voimakkaasti demokraattien Barack Obamaa vastaan, mutta vahva alku kääntyi loppua kohden hermostumiseksi ja jopa suuttumukseksi.

”Minä en ole George W. Bush. Jos halusit taistella presidentti Bushia vastaan, sinun olisi pitänyt pyrkiä presidentiksi neljä vuotta sitten”, McCain sanoi.

Televisiokanava CNN:n asiantuntijat arvioivat, että McCain paljasti ärsyyntymisensä kuunnellessaan Obaman vastauksia. Republikaaniehdokas pudisteli päätään ja naureskeli hermostuneesti Obaman vastaillessa hänen esittämiinsä syytöksiin.

Varhain tänä aamuna Suomen aikaa käyty kolmas ja viimeinen pääehdokkaiden televisioitu väittely keskittyi talouteen. Barack Obama lupasi muun muassa lakkauttaa tarpeettomia hankkeita ja lisätä hyvinvointia investoimalla amerikkalaisiin.

John McCain puolestaan sanoi jäädyttävänsä kaikki menojen lisäykset ja keventävänsä verotusta.

Energiasta ja ilmastonmuutoksesta esitettiin yksi kysymys, mutta vastaukset ajautuivat ulkomaankauppaan. McCain väitti Obaman vastustavan vapaakauppasopimuksia, Obama sanoi ainoastaan vaativansa sopimuksiin työolo- ja ympäristöehtoja.

Väittelyssä keskusteltiin myös ikäväksi kääntyneestä kampanjoinnista. McCain väitti, että Obama on käyttänyt kielteisiin mainoksiin enemmän rahaa kuin yksikään aiempi ehdokas. Obama vastasi väittämällä, että McCainin kampanja on sataprosenttisesti mustamaalausta.

Ensimmäisten mielipidemittausten perusteella valtaosa amerikkalaisista piti Obamaa väittelyn voittajana. Ennen väittelyä tehdyt mielipidemittaukset arvioivat Obaman johdon kasvaneen jopa yli kymmeneen prosenttiyksikköön.

vaalit 
Viite