Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

John Websterin vinkit ympäristöviestintään

6.3.2009 9.05

Riikka Lamminmäki

Dokumenttiohjaaja John Webster tuli viime syksynä suomalaisille tutuksi Katastrofin ainekset -elokuvallaan, jossa hän kuvasi perheensä vuoden mittaista öljydieettiä. Elokuvan jälkeen Webster on osallistunut aktiivisesti ilmastonmuutoksesta käytävään keskusteluun.

Webster esitti Ilmatieteen laitoksen ilmastonmuutoskoulutuksessa helmikuussa keinoja, joilla ilmastoviesti saadaan kansalle paremmin perille. Hänen mukaansa ilmastoviestintään tarvitaan lisää konkreettisuutta ja ratkaisulähtöisyyttä.

Webster antoi ekotalonsa työmaalla Vihreän Langan lukijoille kolme niksiä, joista on apua maailman muuttamisessa:

1. Säilytä vallitsevat hierarkiat. Irakissa Bushin hallinto hajoitti hierarkiat, jolloin entiset vallassapitäjät organisoituivat ja vastustivat muutoksia. On löydettävä sellaisia tapoja muuttua, jotka tyydyttävät myös energia-, öljy- ja autoteollisuutta – muuten ne kokevat asemansa uhatuksi ja taistelevat vastaan.

2. Tarjoa keppiä ja porkkanaa. Saastuttaville toimialoille on määrättävä veroja ja puhtaille toimialoille rahallista hyötyä.

3. Kompensoi menetykset. On mietittävä, miten ne tuotteet kompensoidaan, joista on ilmastovaikutusten vuoksi luovuttava. Auto on tärkeä osa yhteiskunnan ja yksilöiden toimintatapaa. Siitä tuskin päästään kokonaan eroon, mutta öljyllä kulkevat autot voi korvata sähköautolla.


Lisää aiheesta:Viite