Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lehmä.
Päästelijä. Lihan ja erityisesti naudan kasvihuonepäästöt ovat iso osa ilmastonmuutosta.SXC

Päästelijä. Lihan ja erityisesti naudan kasvihuonepäästöt ovat iso osa ilmastonmuutosta.

Jopa kolmannes lihan päästöistä leikattavissa

26.9.2013 13.22

Lasse Leipola

Parhaiden käytäntöjen levittäminen ja teknologian hyödyntäminen voisivat leikata lihan ja maidon tuotannon ilmastonpäästöjä jopa 30 prosenttia, arvioi YK:n alainen maailman ruokajärjestö FAO. Karjatalouden osuus globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä on peräti 14,5 prosenttia.

Tuoreen raportin mukaan 45 prosenttia karjatalouden päästöistä syntyy rehun tuotannonsta ja käsittelystä. Lehmien ruuansulatukseen siittyvät päästöt ovat noin 39 prosenttia ja lannan maatumisesta aiheutuvat päästöt noin 10 prosenttia. Varsinaisen tuotannon ja logistiikan osuus jää muutamaan prosenttiin.

Päästöjä voitaisiin pienentää muun muassa käyttämällä enemmän energiatehokasta laitteistoa sekä hyödyntämällä syntyvää biokaasua energiantuotannossa.

”Selvitys osoittaa, että mahdollisuudet pienentää tämän sektorin ympäristövaikutusta ovat merkittävät ja että tämä on tehtävissä. Nämä tehokkuutta parantavat toimet voidaan toteuttaa muuttamalla käytäntöjä ilman, että koko koko tuotantojärjestelmää tarvitsee muuttaa. Mutta tähän tarvitaan poliittista tahtoa, parempaa politiikkaa ja kaikein tärkeimpänä yhteistyötä”, sanoo järjestön apulaisjohtaja Ren Wang.

ilmastonmuutos  maatalous 
Viite