Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Web of Trust -ikkuna.
Punaisella listalla. Vielä tiistaina Gutiérrez Soraisen sivusto luokiteltiin epäilyttäväksi.

Punaisella listalla. Vielä tiistaina Gutiérrez Soraisen sivusto luokiteltiin epäilyttäväksi.

Joutuiko vihreiden ehdokas nettihyökkäyksen kohteeksi?

31.3.2011 13.55

Lasse Leipola

Tietoturvatyökalu Web of Trust varoitti vielä alkuviikosta käyttäjiään menemästä vihreiden eduskuntavaaliehdokas Ana María Gutiérrez Soraisen blogiin Uuden Suomen sivuilla.

Gutiérrez Soraisen kirjoitukset Uuden Suomen Puheenvuoro -palvelussa ovat herättäneet kiivasta verkkokeskustelua. Esimerkiksi maahanmuuttoa koskevat kirjoitukset ovat saaneet satoja kommentteja, joista osa on varsin vihamielisiä.

Selaimeen asennettavan Web of Trust -työkalun mukaan sivuston luotettavuus ja lapsiturvallisuus olivat heikkoja ja se sai punaisen luokituksen. Asioinnin turvallisuus ja tietosuoja saivat keltaisen luokituksen.

Kampanjoinnin siirtyminen verkkoon on tuonut myös häiriköille uusia tapoja tehdä kiusaa. Esimerkiksi Web of Trustissa, jolla on Suomessa 200 000 käyttäjää, kuka tahansa voi merkata minkä tahansa sivuston tietoturvaltaan epäilyttäväksi. Ennen kuin sivu luokitellaan epäilyttäväksi, siitä on tultava useita valituksia.

Toimitusjohtaja Vesa Perälän mukaan Gutiérrez Soraisen punaisen merkinnän taustalla ovat yksittäisten käyttäjien tekemät arviot.

”Tällaiset sivustot, jotka liittyvät uskontoon tai politiikkaan herättävät paljon tunteita. Tällöin arviot kohdistuvat myös henkilöön eivätkä vain sivuston maineeseen”, Perälä sanoo.

Ana María Gutiérrez Soraisen mukaan kyseessä on mielipiderangaistus.

”Mitä muuta se on kuin masinointia, jos useat ihmiset antavat huonon arvion. Varsinkin jos tällaista ei ole tapahtunut muille ehdokkaille”, Sorainen sanoo.

Web of Trust ei itse luo eikä korjaa sivujen luokituksia, vaan vinkkaa asiasta aktiivisille käyttäjille, jotka käyvät tarkistamassa sivun. Gutiérrez Soraisen sivun luokitus paranikin pian yhteydenoton jälkeen. Perälä neuvoo muitakin mielestään virheellisen luokituksen saaneita vihjaamaan asiasta Web of Trust -foorumilla.

”Vaikka se tuntuu aika uskomattomalta, niin on paljon ihmisiä, jotka käyttävät huomattavan osan ajastaan sivujen arvioimiseen”, Perälä sanoo.

Hänen mukaansa Web of Trust kiinnittää vastedes enemmän huomiota muun muassa juuri eduskuntavaaliehdokkaiden sivuihin. Web of Trustissa on luokiteltu 138 000 suomalaista sivustoa, joista epäilyttäviä on vain noin tuhat.

Web of Trust on suosittu myös ulkomailla. Sillä on koko maailmassa yhteensä noin 20 miljoonaa käyttäjää, jotka ovat luokitelleet yli 30 miljoonaa sivustoa.

Palvelu nousi otsikoihin alkuvuodesta, kun se haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa huonojen arvioiden vuoksi. Yhtiön mukaan käyttäjien antavat huonot arviot ovat kuitenkin perusteltuja, sillä syytteen nostaneiden yritysten taustalla olevalla liikemiehellä on tilillään useita tuomioita muun muassa erilaisista huijauksista

vihreät  eduskuntavaalit 
Viite