Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Leipä.
Ei näin? Ruualla ei sovi leikkiä.Mikael Ahlfors

Ei näin? Ruualla ei sovi leikkiä.

Jumalan viljan polttaminen herättää närää

5.11.2009 16.09

Laura J. Rantanen

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK saa hapanta palautetta viljan energiapolton edistämisestä.

MTK:n puheenjohtajaa Juha Marttilaa ovat lähestyneet erityisesti kristillisten piirien edustajat, joiden mielestä jumalan vilja kuuluu nälkäisten suihin, ei polttouuneihin.

”Sellaista palautetta on tullut, että viljan poltto on moraalis-eettisesti arveluttavaa, koska maailmassa on niin paljon nälkää näkeviä. Tällaista ajattelua on aika paljon Suomessa. Kristilliset puhuvat jumalan viljasta, mutta siinäkin lienee taustalla sama ajatusmalli”, Marttila sanoo.

Yksi viljan energiapolton vastustajista on Kerimäen seurakunnan kirkkoherra Toivo Loikkanen. Hänen mielestään viljan polttaminen ei ole oikein maailman köyhien kannalta.

Loikkanen kirjoitti Kotimaa24-sivuston blogissaan, että leipä ja ravinto ovat suomalaisille pyhä asia, ja siksi viljan polttaminen on häpeällistä.

”Melkein kaikkea Suomessa kasvatettavaa viljaa voitaisiin käyttää myös ihmisravinnoksi, mutta viljelijöille on nyt kannattavampaa myydä vilja energialaitokselle. Se ei ole oikein”, Loikkanen sanoo.

Kirkkoherra ei osaa sanoa, miten ongelman voisi ratkaista niin, että viljan tuottaja saisi toimeentulonsa ja vilja päätyisi ihmisten ravinnoksi jonnekin päin maailmaa.

”Toki sitten tullaan kysymykseen, onko viljan rahtaaminen toiselle puolelle maapalloa ekologista.”

MTK teki äskettäin viljan energiapoltosta laajan selvityksen. Puhelinkyselyllä kartoitettiin, mitkä voimalaitokset voisivat polttaa markkinakelvotonta viljaa.

Nyt Suomessa myydään paljon viimevuotista viljaa. Jos säilytys on epäonnistunut, vilja homehtuu.

”Osa kyselyyn vastanneista voimalaitosten edustajista sanoi, että he eivät halua olla mukana viljanpolttokeskustelussa”, MTK:n asiamies Ilpo Mattila kertoo.

Mattilan mukaan poltettava vilja ei kelpaa leiväksi eikä edes eläinten rehuksi.

”Tavoitteenamme on kehittää kaksi laatuluokkaa, joilla on omat laatukriteerit: leipävilja ja energiavilja.”

Puheenjohtaja Juha Marttilan mielestä yksittäiselle suomalaisviljelijälle on liian iso taakka olla vastuussa kaikista maailman nälkäänäkevistä.

”Ei viljelijä sille mitään voi, jos markkinamekanismit eivät toimi. Pakkohan hänen on jostain saada elantonsa, jos hinnat romahtavat”, Marttila sanoo.

uskonto  bioenergia 
Viite