Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

MTT

Soijarouhetta, toukkia ja toukkarouhetta.
herkkua nasuille. MTT:n laboratoriossa tutkitaan parhaillaan kuivattujen Hermetia illucens -kärpäsentoukkien ravintoarvoja.MTT

herkkua nasuille. MTT:n laboratoriossa tutkitaan parhaillaan kuivattujen Hermetia illucens -kärpäsentoukkien ravintoarvoja.

Kärpäsentoukat saattavat tulevaisuudessa korvata soijan

18.4.2013 10.06

Mari Valkonen

Luomukanat ja -possut saattavat tulevaisuudessa herkutella toukista jauhetulla lähiruualla. Kanat ja possut ovat luonnostaan sekasyöjiä, mutta nykyisin ne elävät muiden tuotantoeläinten tavoin kasvisruualla.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) selvittää parhaillaan osana laajempaa EU-hankkeetta, voitaisiinko kärpästen toukkia käyttää kanojen ja sikojen rehussa.

Tällä hetkellä rehun proteiini tulee pääasiassa soijasta, jota on vaikea tuottaa Euroopassa.

”Tutkimus lähtee huolesta, riittääkö valkuaista tulevaisuudessa ihmisten ja eläinten ravinnoksi. Erityisesti luomutuotannossa siitä on pulaa”, sanoo vanhempi tutkija Kirsi Partanen MTT:stä.

Alustavat tutkimustulokset toukkien rehuarvoista ovat Partasen mukaan lupaavia.

Proteiinipitoisten Hermetia illucens -kärpäsen toukkien valkuaispitoisuutta pystyttäisiin kasvattamaan edelleen poistamalla toukista rasva, jota niissä on reilu kolmannes. Rasvaa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi energian tai biopolttoaineen tuotannossa.

Toukat, joita Partanen tutkii, on kasvatettu sveitsiläisen tutkimuskumppanin laboratoriossa.

Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa viljelijät voisivat joko kasvattaa rehutoukat itse tai ostaa ne lähellä toimivalta toukkafarmarilta. Lähellä tuotettu rehu olisi erityisesti luomutuotannon periaatteiden mukaista.

”Hyönteiset voisivat käyttää ravintona biomassaa, esimerkiksi perunan prosessoinnista saatavaa sivutuotetta, jota ei multaisuuden vuoksi voi syöttää eläimille.”

Partasen mukaan Suomessa tavallisten huonekärpästen toukkien kasvatus voisi onnistua paremmin kuin nyt tutkittavan Hermetia illucens -lajikkeen, joka elää luonnostaan lämpimämmissä olosuhteissa.

Tällä hetkellä eläinproteiinin käyttö rehussa on kuitenkin kiellettyä. Kielto on peräisin hullun lehmän taudin ajoilta. Epidemia sai alkunsa rehusta, jossa oli mukana sairaiden lampaiden osia.

Jotta EU:n rehulainsäädäntö muuttuisi, toukkien käytön hygieenisyydestä pitää saada varmuus.

”Täytyy olla varma, että sitä kautta ei tule ihmisiin leviäviä tauteja.”

Paljon on myös kiinni siitä, pitävätkö kuluttajat ajatusta kärpästen toukilla ruokitusta kanasta epäeettisenä, ällöttävänä vai ekologisena.

ruoka  ravinto 
Viite