Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kadonneen lämpenemisen metsästäjät – IPCC:n raportti etenee

17.4.2013 10.58

Lasse Leipola

Kansainvälisen ilmastopaneelin viides arviointiraportti etenee ensi viikolla seuraavalle arviointikierrokselle. Vuoden alussa järjestetty edellinen arviointikierros tuotti 2 507 kommenttia yhteensä 97 asiantuntijalta. IPCC ei kuitenkaan aio kommentoida ensi syksynä julkaistavan raportin sisältöä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan IPCC pyrkii selvittämään raportissa myös, mistä johtuu, ettei ilmasto ole lämmennyt 2000-luvulla yhtä nopeasti kuin aiemmilla vuosikymmenillä. Puheenjohtaja Rajenda Pachaurin mukaan 1850-luvulle ulottuvista lämpötilatilastoista näkyy, että lämpeneminen on ollut välilä epätasaista.

”Nämä jaksot ovat kestäneet 10–15 vuotta, mutta trendi on ollut selvä”, Pachauri sanoo Reutersille.

Reutersin mukaan raporttiin on tulossa osio, joka käsittelee lyhyen aikavälin muutoksia, sillä esimerkiksi vuotta 2100 koskevien ennusteiden ei uskota kiinnostavat hallituksia yhtä paljon kuin lähivuosikymmentä koskevien arvioiden.

Raportin luonnoksessa arvioidaan Reutersin mukaan ilmaston lämpenemisen jatkuvan, ja että vuodet 2016–2035 ovat noin 0,4–1,0 astetta lämpimämmät kuin vuodet 1986–2005. Vesi- ja lumisateiden uskotaan lisääntyvän nykyisin kosteilla alueilla ja kuivuuden alueilla, joilla on jo nykyisin pulaa vedestä.

Tiedotteessaan IPCC kertoo, miksei luonnosta julkaista. Sen mukaan teksti tulee vielä muuttumaan kommenttien ja uuden tutkimuksen myötä, eikä siten vielä edusta IPCC:n tieteellistä näkemystä.

ilmastonmuutos 
Viite