Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaivos haluaa luistaa lupaehdoista – jätevettä jopa kolmen Talvivaaran verran

28.5.2012 11.24

Sammeli Heikkinen

Sodankylässä sijaitseva Kevitsan kaivos haluaa luistaa ympäristöluvan ehdoista jo ennen kuin sen varsinainen toiminta on alkanut. Kaivoksen ympäristöpäällikkö Ulla Syrjälä kertoi lauantaina Helsingin Sanomissa, että kaivoksen on "vaikea pysyä" raskasmetalleja koskevassa vuosirajassa.

Ympäristöluvan mukaan kanadalaisen First Quantum Mineralsin omistaman Kevitsan kaivoksen jäteveden keskimääräinen nikkelipitoisuus saa olla 0,5 milligrammaa ja kuparipitoisuus 0,3 milligrammaa. Vuodessa vesistöön saa laskea 400 kiloa nikkeliä ja 200 kiloa kuparia.

Syrjälä sanoo, että vuosiraja on liian tiukka, sillä kaivos aikoo päästää vesistöön arviolta neljä miljoonaa kuutiota jätevettä vuodessa. Ympäristölupahakemuksessa kaivos itse arvioi päästävänsä 2,1 miljoonaa kuutiota vettä.

Molemmat määrät ovat valtavia, sillä ympäristöongelmista kärsinyt Talvivaaran nikkelikaivos saa päästää noin 1,3 miljoonaa kuutiota jätevettä vesistöön. Kevitsan kaivokselta haluttaisiin siis laskea kolme kertaa enemmän jätevettä kuin Talvivaarasta.

Syrjälä selittää Helsingin Sanomissa, että valtavan vesipäästön kaksinkertaistamisen syynä ovat muun muassa arvioitua suurempi lumen sulamisveden määrä sekä tuotannon kaksinkertaistaminen kaivoksella.

Tuotannon laajentamiselle ei kuitenkaan ole olemassa lupaa. Uuden ympäristö- ja vesitalousluvan käsittely on kesken Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa. Uudessa lupahakemuksessa kaivosyhtiö haluaa myös laskea vesistöihin nykylupaehtoja likaisempaa jätevettä: sulfaattipäästön rajaksi haetaan 2000 milligrammaa litrassa, kun se nyt on 1000 milligrammaa.

Kevitsan vedet lasketaan lähellä virtaavaan Kitiseen, joka on Suomen suurimman joen, Kemijoen, sivuhaara.

kaivosteollisuus  kevitsa 




Viite