Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaksi vuotta Fukushimasta – jälkihoito jatkuu vielä vuosikymmeniä

11.3.2013 12.19

Lasse Leipola

Japanin Fukushimassa kaksi vuotta sitten sattuneen ydinvoimalaonnettomuuden jälkihoito jatkuu yhä. Vaurioituneita reaktoreita jäähdytetään pumppaamalla niihin vettä.

”Menettelyllä kyetään pitämään vaurioituneiden reaktorien lämpötila vakaana, noin 20–35 asteessa. Haittapuolena on jäähdytysveden saastuminen radioaktiivisilla fissiotuotteilla, joista tällä hetkellä merkittävimmät ovat cesiumin isotoopit Cs-134 ja Cs-137”, Säteilyturvakeskuksen tiedotteessa todetaan.

Jäähdytyspiirin kautta kulkenut ja siellä saastunut vesi puhdistetaan ja syötetään sen jälkeen jäähdyttämään reaktorisydämen jäänteitä. Toinen ongelma on reaktorirakennuksiin vuotava pohjavesi, joka lisää saastuneen veden määrää alueella.

Saastunutta vettä säilötään tankkeihin, joiden kapasiteetti kasvatetaan tänä vuonna 400 000 kuutiometriin ja myöhemmin 700 000 kuutiometriin.

Voimala alueen ympäriltä 20–50 kilometrin säteellä evakuoituja alueita on puhdistettu muun muassa pesemällä taloja ja katuja sekä kuorimalla pintamaata. Radioaktiivinen jäte, jota arvioidaan kertyvän 30 miljoonaa tonnia, sijoitetaan laitokseen, jonka on määrä valmistua noin 30 vuoden kuluttua.

ydinvoima 
Viite