Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kallis kumijalka

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Auto tuottamaan! Eineslihapullarasiasta voit askarrella näppärän taksikyltin pikkavippi-Ladaasi. Sitten vain hyviä pokia pyydystämään!Juha Peurala

Auto tuottamaan! Eineslihapullarasiasta voit askarrella näppärän taksikyltin pikkavippi-Ladaasi. Sitten vain hyviä pokia pyydystämään!

5.3.2010

Eno

Lyhyen työmatkan voi ajaa taksilla samaan hintaan kuin omalla autolla.

Nimimerkki ”Autokuumeeton” kysyy: Kuinka paljon auton pitäminen maksaa? Haluan uuden noin 20 000 euron auton ja sille kunnon kaskon. Jos ajelisin noin 12 000 kilsaa vuodessa, paljonko saisin ajaa taksilla tai vuokrata autoa, että ostamatta jättäminen olisi vielä kannattavaa?

Eno vastaa: Auton kuluihin vaikuttavat muun muassa polttoaine, hankintakulut, vakuutukset ja huollot.

Jos haluat tutkia jonkin tietyn automerkin kustannuksia, kokeile vielä testausvaiheessa olevaa kustannuslaskuria, joka löytyy Autoliiton nettisivuilta. Voin kuitenkin heittää karkeana arviona, että saatat päästä noin 500 eurolla kuukaudessa, jos ajelet vain 12 000 kilometriä vuodessa.

Taksireissun hintaan kuuluu perusmaksu, joka arkiaikaan on 5,10 euroa, muulloin 8 euroa. Lisäksi tulee 1,33–1,87 euron kilometritaksa, riippuen matkustajien määrästä. Jos työmatkasi on alle viisi kilometriä, voisit melkein matkustaa sen taksilla samaan hintaan kuin omalla autolla.

Toinen tyypillinen taksireissu on baarista kotiin. Jos matka on noin 10 kilometriä, voisit tulla baarista kotiin taksilla 23 kertaa kuukaudessa. Kenenkään kukkaro tai maksa ei kuitenkaan kestä tuollaista kapakkatahtia.

Tosin en lyö asiasta vetoa serkkupoikani Rauno-Leevin kanssa.

Auton vuokrat lähtevät 100 eurosta viikonloppu. Tuolla määrällä saa ajaa esimerkiksi 300 kilometriä, ja bensat tulevat tietenkin päälle. Jos käyt 150 kilometrin päässä mökillä, selviäisit ehkä 120 eurolla.

Käytännössä voisit käydä joka viikonloppu vuokra-autolla mökillä.

Tai sitten voisit vuokrata auton viikoksi noin 200 eurolla, mihin sisältyy tuhat ajokilometriä. Oman auton kuluilla voisit vuokrata auton kahdeksi viikoksi kuukaudessa – ja voisit ajaa lähes 24 000 kilometriä vuodessa.

Entä ympäristö sitten? Jos luet 14 000 kertaa Oras Tynkkysen pamfletin Vihreä on kasvun väri (2006), saat anteeksi tuhman ajatuksesi auton hankinnasta.





Viite