Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Sanni Grahn-Laasonen.
Ehkä. Sanni Grahn-Laasonen ei sano kategorisesti ei koskiensuojelulain avaamiselle. ”Energiaratkaisuja on mietittävä isompana kokonaisuutena.” Iiro Törmä

Ehkä. Sanni Grahn-Laasonen ei sano kategorisesti ei koskiensuojelulain avaamiselle. ”Energiaratkaisuja on
mietittävä isompana kokonaisuutena.”

Kannatatko koskiensuojelulain avaamista, Sanni Grahn-Laasonen?

2.10.2014 9.05

Sammeli Heikkinen

Sinut nimitettiin viime viikolla ympäristöministeriksi. Mielipiteesi vesivoimarakentamisesta on ollut julkisuudessa. Mihin Suomessa voisi rakentaa uutta vesivoimaa?

Olen puhunut monipuolisesta energiapaletista, jossa olisi vahva panostus uusiutuvaan energiaan ja tavoitteena fossiilisten polttoaineiden käytön huomattava vähentäminen aina hiilineutraaliin Suomeen asti. Lisäksi tavoitteena tulee olla energiaomavaraisuuden lisääminen.

Vesivoima on uusiutuvaa ja kotimaista, mutta ei tietenkään sekään ongelmatonta. En halua kategorisesti torjua uusia hankkeita, vaikka asia ei ajankohtainen nyt olekaan. Toisaalta voidaan vastaavasti pohtia, onko joidenkin olemassaolevien voimaloiden säilyttäminen enää tarpeellista.

Olen muuten innostunut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon ajatuksesta velvoittaa voimalayhtiöt rakentamaan kalateitä.

Kannatatko koskiensuojelulain avaamista?

Asia ei ole ajankohtainen ainakaan tällä hallituskaudella. Mutta kuten sanoin, en halua sanoa kategorisesti ei, koska energiaratkaisuja on mietittävä isompana kokonaisuutena.

Entä Kollajan altaan rakentamista?

Tähän taisinkin jo vastata.

Puoluetoverisi Janne Sankelon mukaan kokoomus on valmis keventämään turpeen verotusta. Onko idea mielestäsi hyvä?

Kivihiilen kilpailukyky on parantunut päästöoikeuksien hinnan alenemisen ja kivihiilen maailmanmarkkinahinnan laskun takia, ja turve ja biopolttoaineet ovat osittain korvautuneet kivihiilellä. Hallitusohjelmassa, johon vihreätkin ovat sitoutuneet, todetaan, että etsitään ratkaisuja kotimaisten polttoaineiden hakkeen ja turpeen kilpailukyvyn turvaamiseksi suhteessa kivihiileen.

Alat vetää sääntelyä purkavaa työryhmää. Kerro esimerkki ympäristöön liittyvästä sääntelystä, joka pitäisi purkaa.

Ympäristöhallinnon osalta kyse ei ole niinkään sääntelyn purkamisesta, vaan lupaprosessien vauhdittamisesta – ympäristönsuojelun tasosta tinkimättä. Esimerkiksi Äänekoskella on käynnissä pilotti, jossa uuden biotuotetehtaan luvitus pyritään hoitamaan yhteistyössä lyhennetyssä ajassa. Eli samat vaatimukset, mutta vähemmän vaiheita ja odotusta. Loistojuttu!

Edeltäjäsi Ville Niinistö toivoi, että viet läpi soidensuojeluohjelman täydennyksen, vahvat ilmastotavoitteet ja Porkkalan kansallispuistohankkeen kehittämisen. Aiotko tehdä näin?

Soidensuojeluohjelma tulee lähiaikoina pöydälleni. Porkkalan suojeluvaihtoehdoista on selvitys menossa, joten siihenkin palataan. Ilmastopolitiikassa aion olla aktiivinen ja pitää tavoitteet korkealla. Villeltä jäi jälkeen hyvin hoidettu ministeriö!

vesistöt 
Viite