Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

David Sedlecký / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

EU-lippu.
Itätuulta? EU keskustelee Venäjä-pakotteista tänään.David Sedlecký / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Itätuulta? EU keskustelee Venäjä-pakotteista tänään.

Kannatatko talouspakotteita Venäjälle?

17.3.2014 9.58

Vihreä Lanka

Vihreä Lanka kysyi, kannattavatko Venäjää eri näkökulmista tarkkailevat suomalaiset talouspakotteita. EU päättää pakotteista myöhemmin tänään maanantaina.

* * *

”En missään nimessä hyväksy sitä, mitä Venäjä tekee. Kannattaa kuitenkin miettiä, toimisivatko talouspakotteet toivotulla tavalla. Pakotteet olisivat sisäpoliittinen ase Putinille. Jo nyt taloussuhteet vaikuttavat vahvasti siihen, että Venäjä joutuu miettimään, miten se voi toimia. Esimerkiksi suomalaisten yritysten investointihalut Venäjälle ovat romahtaneet ilman mitään pakotteita.”

Tommi Rasila
varatoimitusjohtaja, Keskuskauppakamari

* * *

”En kannata pakotteita. Kärsijä olisi toistaiseksi voimissaan oleva kansa. Niin Venäjällä kuin Ukrainassa. Venäjä ei tarvitse väkivaltaista Maidania vaan neuvotteluyhteyden. Venäjä on edennyt Ukrainan kaappaamisessa jo pisteeseen, josta ei ole paluuta. Presidentti Putin ei voi perääntyä menettämättä asemaansa. Hän on monen velan takuumies. Lisäksi länsipankit ja veroparatiisit pullollaan ”öljyrahaa” Venäjältä.”

Jarmo Koponen
toimittaja, koordinaattori, Journalistien viestintä- ja kehitys -säätiö, Venäjän-tuntija

* * *

”Kannatan, mikäli Venäjä jatkaa sotilaallisia toimia ja neuvottelut eivät etene.”

Markku Kangaspuro
tutkimusjohtaja ja professori, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti

* * *

”En kannata. En näe, että niillä olisi oleellista merkitystä kriisin ratkaisemiseksi. Sen sijaan niillä olisi oleellisia ja suoria vaikutuksia Suomen työllisyyteen ja talouteen, eli kalahtaisi omaan nilkkaan. Euroopan yhteisistä pakotteista kärsisi eniten Suomi.”

Merja Hannus
pääsihteeri, Suomi–Venäjä-seura

* * *

”Tässä vaiheessa nevottelut on tärkein asia. Tarvitaan EU:n yhteistä neuvotteluvoimaa ja Etyjin käytännön toimia. Ratkaisun on kunnioitettava Ukrainan suvereniteettia ja kaikkien ihmisoikeuksia. Kaikenlaista tilanteen kärjistämisestä tulee pidättäytyä, ja siksi tässä vaiheessa ei ole pakotteiden aika.”

Riitta Myller,
kansanedustaja (sdp),
ulkoasianvaliokunta
Viite