Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansalaisaloite on edustajan tekemää aloitetta vahvempi

4.10.2012 14.54

Vihreä Lanka

Vihreän Langan tavoittamat vihreät kansanedustajat aikovat äänestää turkistarhauskiellon puolesta. Muutamat tosin mainitsivat edellytyksenä riittävän siirtymäajan.

”Tuntuu todella hienolta, että ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn tuleva kansalaisaloite ajaa periaatteellista ja eettistä tavoitetta: turkistarhauksen kieltämistä. Se antaa uskoa siihen, että ihmiset voivat asettaa taloudelle rajat”, sanoo Anni Sinnemäki, joka on myös turkistarhauksen lopettamista eduskunnassa ajavan verkoston vetäjä.

Hänen mielestään on tärkeää, että eduskunta käsittelee kaikki kansalaisaloitteet perusteellisesti.

”Kaikkia kansalaisaloitteita ei kuitenkaan jokaisen tarvitse kannattaa, jos ne ovat vastakkaisia niille tavoitteille, joita ajamaan kansanedustaja on eduskuntaan valittu.”

Oras Tynkkynen muistuttaa, että toisin kuin kansanedustajien tekemiä aloitteita, eduskunnan on pakko ottaa kansalaisaloitteet käsittelyyn.

”Jos aloitteen takana on paljon kansalaisia, on luultavasti edustajilla himpun verran korkeampi kynnys torpata aloitteen ajama esitys”, Tynkkynen sanoo.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka toivoo turkistarhaajille luopumisjärjestelmää.

”Tarhojen sukupolvenvaihdoksista on luovuttava tukemalla siirtymistä toiseen elinkeinoon.”

Keskustan ja perussuomalalaisten mielestä turkistarhauksen kieltämiseen ei ole tarvetta. Kristillisdemokraattien, kokoomuksen ja demareiden mielestä turkistarhaus on laillinen elinkeino, mutta eläinten kohteluun tulee jatkossa kiinnittää tarkempaa huomiota.

turkistarhaus 
Viite