Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansallispuisto Käsivarteen tai Vaara-Kainuuseen? Kerro jos tiedät paremman paikan!

19.7.2012 13.30

Lasse Leipola

Saanan luonnon ystävät tiedotti tänään torstaina jättäneensä aloitteen Suurtunturien kansallispuiston perustamisesta Käsivarren alueelle Lappiin. Ehdotettu puisto kattaisi Saana-tunturin ympäristön ja Käsivarren erämaa-alueen pohjoisen suurtunturiosan. Se olisi yksi maamme suurimmista.

”Käsivarren alue on luonto- ja maisema-arvoiltaan ainutlaatuinen Suomessa: alueella sijaitsevat maamme ainoat yli 1000 metriin kohoavat tunturit. Alueen kallioperässä on kalkkipitoista dolomiittia, joka tekee kasvillisuudesta paikoitellen erittäin rehevää”, järjestön tiedotteessa todetaan.

”Alueelta tavataan lukuisia uhanalaisia ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Yliperän luonto on edelleen osittain puutteellisesti tunnettua: alueelta löytyy edelleen Suomelle uusia, jopa aiemmin tieteelle tuntemattomia lajeja. Ilmastonmuutoksen myötä pohjoisten suojelualueiden merkitys tulee entisestään kasvamaan.”

Aiemmin muun muassa Luonto-liitto on ehdottanut, että uusi kansallispuisto tulisi perustaa Kainuuseen. Niin sanottu Vaara-Kainuun kansallispuisto sisältäisi valtion ja UPM:n omistamia maita Paljakan luonnonpuiston itä- ja eteläpuolella, Säkkisenlatvansuon, Peuravaaran ja Vorlokin Natura 2000 -alueet sekä jälkimmäiseen liittyvän valtion omistaman Kokkoharjun alueen.

Ympäristöministeriö kertoi kesäkuussa, että ehdotuksia oli silloin tullut yhteensä noin puolenkymmentä. Aikaa jättää aloitteita uusiksi kansallispuistoiksi heinäkuun loppuun asti. Tuohon mennessä tulleet aloitteet arvioidaan yhteiselle kierroksella ja ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) ottaa syyskuussa kantaa, miten niiden suhteen edetään.

kansallispuistot 




Viite