Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansanedustaja voi korottaa puoluetukea omantunnon mukaan

7.6.2012 12.16

Vihreä Lanka

Osa kansanedustajista vähentää puolueen keräämän ryhmämaksun eli niin kutsutun puolueveron verotuksessa tulonhankkimiskuluina.

Vähennys on aiheuttanut närää. Ongelma on se, että kun maksu vähennetään verotuksessa, se muuttuu osittain veronmaksajien kukkarosta otettavaksi uudenlaiseksi puoluetueksi.

Vihreän Langan tekemän kyselyn perusteella eduskunnassa puolueveron vähentäminen verotuksessa on yksittäisen kansanedustajan omatunnon varassa.

Osa puolueista kerää kansanedustajiltaan kuukausittain puolueveroa, jonka suuruus vaihtelee noin 50 eurosta 200 euroon.

Toimistopäällikkö Pertti Rosila eduskunnan tilitoimistosta kertoo, että puolueveroa perii viisi eduskuntaryhmää: kokoomus, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, vihreät ja rkp.

Kokoomus perii 100 euroa kuukaudessa, perussuomalaiset 150, vasemmistoliitto 200, rkp 60 euroa ja vihreät 0,8 prosenttia kansanedustajan palkkiosta, mikä tarkoittaa nykyään noin 50 euroa kuukaudessa.

”Perussuomalaisissa tosin on edustajia, jotka maksavat enemmänkin. Yksi edustaja maksaa 350 euroa kuukaudessa”, Rosila kertoo.

Vihreän Langan saamien tietojen mukaan perussuomalaisia on kehotettu vähentämään ryhmämaksu henkilökohtaisesta verotuksestaan. Vihreiden edustajat tyrmistyivät kuullessaan ohjeistuksesta.

Lakia tulkitaan niin, että puolueveron voi vähentää verotuksessa tulonhankkimiskuluna. Vihreä Lanka kysyi puolueveroa perivien puolueiden ryhmien puheenjohtajilta, vähentävätkö niiden kansanedustajat maksun verotuksessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner ei suostu kertomaan, onko ohjeistusta annettu vai ei, mutta itse hän on vähentänyt maksun.

”Olen itse saanut vähentää puolueveron verotuksessa. En anna lausuntoja siitä, miten olemme ryhmäämme asiassa ohjeistaneet. Ryhmäkokouksen päätökset ovat luottamuksellisia”, Ruohonen-Lerner sanoo.

Muut ryhmät eivät ole sanojensa mukaan ohjeistaneet ryhmää puolueveron verovähennyksistä. Vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n rahat menevät eduskuntaryhmän käyttöön, kokoomuslaisten maksut tilitetään puolueelle. Kaikissa näissä ryhmissä on jätetty kansanedustajien päätettäväksi, vähentävätkö he maksun verotuksessa.

Verottajaa varten voi pyytää todistuksen maksusta eduskunnan tilitoimistosta. Rosilan mukaan todistuksia pyydetään nykyään aiempaa vähemmän. Kokoomuksen ryhmästä kerrotaan, että vain yksi kansanedustaja on pyytänyt todistuksen puolueveromaksusta.


Lisää aiheesta:Viite