Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karu totuus paljastui: Talouskriisi vei rahaa köyhimmiltä

5.4.2012 14.24

Lasse Leipola

OECD:n tuoreiden tilastojen mukaan kehitysyhteistyön määrärahat kääntyivät viime vuonna laskuun.

OECD-maiden yhteenlaskettu apu laski 2,7 prosenttia 133,5 miljardiin dollariin, joka on 0,31 prosenttia niiden bruttokansantulosta. Kehitysavun osuus Suomen bktl:sta laski 0,56:sta 0,52:een.

”Koska Suomen kehitysapu on jäädytetty euromääräisesti nykytasolleen seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja laskee vuonna 2015 pudonnee prosenttiosuus alle 0,5:n lähivuosina”, kirjoittaa asiantuntija Esa Salminen Kepan sivuilla.

Myös kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) kommentoi lukuja tuoreeltaan. Hän muistuttaa, että Suomen hallitus tekemästä lupauksesta.

”Ohjelmassaan hallitus on sitoutunut kehitysyhteistyömäärärahojen kasvattamiseen kohti 0,7 prosenttia bktl:stä ja innovatiivisten rahoituslähteiden edistämiseen”, Hautala kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Hän nostaa esille myös sen, että monet kehitysmaat köyhtyvät tuesta huolimatta.

”Paljon kehitysapua enemmän rahaa virtaa kehitysmaista ulos laittoman ja sääntelemättömän pääomapaon takia. Kansainvälisten arvioiden mukaan rikkaisiin maihin ja veroparatiiseihin päätyy vuosittain noin yhdeksän kertaa maailman yhteenlaskettuja kehitysyhteistyömäärärahoja vastaava summa.”

kehitysyhteistyö 
Viite