Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kaskeala HBL:ssä: Haavistosta tulisi erinomainen ylipäällikkö

25.1.2012 14.23

Laura Häkli

Puolustusvoimien entisen komentajan Juhani Kaskealan mielestä siviilipalveluksen suorittanut presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) on täysin pätevä Suomen armeijan ylipäälliköksi, jos hänet valitaan presidentiksi. Kaskeala kertoo kantansa Hufvudstadsbladetissa. Haaviston sivarihistoriasta on tullut vaalitaistelun lyömäase.

"Olen jopa myöntänyt Pekka Haavistolle armeijan ansiomitalin hän hyvästä toiminnastaan Tsadin rauhanoperaation yhteydessä", Kaskeala sanoo.

Hän muistuttaa, ettei presidentti Tarja Halonen ole myöskään suorittanut asepalvelusta, mutta se ei ole estänyt häntä hoitamasta ylipäällikön tehtävää.

"Ylipäälliköllä on aivan toiset tehtävät kuin puolustusvoimien komentajalla. Ylipäällikkö huolehtii puolustus- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Kun presidentti Halonen oli läsnä ja esittelimme hänelle konkreettisia puolustussuunnitelmia, hän osoitti olevansa hyvin perillä asioista."

Haaviston vastustajat ovat hyökänneet Haaviston kimppuun hänen siviilipalvelusmenneisyydestään. Muun muassa eilisen Iltalehden kannessa julistettiin, että sivari ei kelpaa presidentiksi.

Pekka Haavisto on toiminut YK-tehtävissä muun muassa Balkanin, Afganistanin, Palestiinan, Liberian ja Sudanin kriisialueilla. Johtaessaan YK:n ympäristöjärjestön UNEP:n kenttätutkimuksia Haavisto selvitti esimerkiksi sitä, millaisia tuhoisia vaikutuksia sodilla oli ihmisten elinympäristöön.

Haavisto on toiminut myös Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa, missä hän on osallistunut rauhanneuvotteluihin.

presidentinvaalit  maanpuolustus 
Viite