Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Nurmea.
Vihreä öljy? Tutkijoiden mukaan nurmibiomassan energiapotentiaali on huomattavaSXC

Vihreä öljy? Tutkijoiden mukaan nurmibiomassan energiapotentiaali on huomattava

Kasvaako pihallasi biopolttoainetta?

28.9.2010 11.03

Saija Räsänen

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen uudessa hankkeessa selvitetään, voisiko Hämeeseen, Kaakkois-Suomeen ja Uudellemaalle syntyä biokaasulaitoksia, jotka saisivat energiansa paikallisesta nurmesta.

Bionurmi-hankkeessa lasketaan biokaasulaitosten taloudelliset vaikutukset alueen maatilojen ja kansantalouden näkökulmasta ja arvioidaan nurmibiokaasun ekologista kestävyyttä.

Suomen tavoitteena on tuottaa 38 prosenttia energiasta ja 10 prosenttia liikenteen polttoaineista uusiutuvista raaka-aineista vuoteen 2020 mennessä.

"Juuri kotimaisen nurmibiomassan energiapotentiaali biokaasun tuotannossa on huomattava. 20 prosentin liikennepolttoainetavoitteeseen pääsemiseen tarvittaisiin noin 6 prosenttia Suomen maatalousmaasta", sanoo MTT:n vanhempi tutkija Teija Paavola.

Tutkijat visioivat, että biokaasulaitos loisi ympäristöönsä paikallisesti hyvin toimivat nurmirehumarkkinat, jossa parhaat rehut menisivät eläinten ruuaksi ja heikompilaatuiset käytettäisiin biokaasulaitoksessa.

Nurmentuotannon laajentaminen vähentäisi tutkijoiden mukaan todennäköisesti yksipuolisen viljan viljelyn ympäristöhaittoja. Biokaasuprosessissa syntyvä ravinteikas käsittelyjäännös voitaisiin hyödyntää lannoitteena ja vähentää näin riippuvuutta väkilannoitteista.

Juttua on päivitetty klo 12.05. Toisin kuin jutussä alunperin väitettiin Bionurmi-hanke ei ole Maa- ja metsätalousministeriön vaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) hanke.

uusiutuvat  biokaasu 
Viite