Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr/richardmasoner (CC-SA-BY)

Aurinkopaneelien asennusta.
Aurinkokatto. Tekes muistuttaa, että aurinkopaneeleja voisi käyttää kaupunkien rakennusmateriaalina. Flickr/richardmasoner (CC-SA-BY)

Aurinkokatto. Tekes muistuttaa, että aurinkopaneeleja voisi käyttää kaupunkien rakennusmateriaalina.

Kaupungeissa ei hyödynnetä aurinko- ja tuulienergian mahdollisuuksia

24.2.2009 12.11

Vihreä Lanka

Suomalaisissa kaupungeissa voitaisiin hyödyntää aurinko- ja tuulienergiaa huomattavasti nykyistä enemmän, arvioi Tekesin rahoittama tuore tutkimus.

Auringon vuosisäteilyn voimakkuus Suomen rannikoilla, etenkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa on yhtä hyvä kuin Pohjois-Saksassa. Aurinkokennoilla ja pinnoitteilla voidaan korvata myös muita rakennusmateriaaleja.

”Tämä tuo osaltaan säästöä rakennuskuluihin ja vaihtoehtoja energiatehokkaiksi ratkaisuiksi kuluttajatasolla”, sanoo Teknillisen korkeakoulun opettava tutkija Jukka Paatero.

Teknillisen korkeakoulun energiatekniikan laitoksella tehdyn kartoituksen mukaan suomalaisille omakotialueille sopisivat myös pienet vaaka-akseliset tuuliturbiinit, jotka ovat menestyneet etenkin Yhdysvalloissa. Hieman kalliimmat pystyakseliset turbiinit soveltuisivat myös tiheämmin rakennettuun ympäristöön.

Tekesin mukaan Suomen lainsäädäntö ei kuitenkaan ole kaupungissa tuotetulle tuulienergialle myönteinen, etenkään kaavoituksen osalta. Tuulivoiman katsotaan tarvitsevan runsaasti tilaa, aiheuttavan melua ja pilaavan maiseman.

Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtaja Vesa Peipinen (vihr) toivoo, että Helsingin asuntorakentamisessa ja varsinkin kaupungin vuokratalotuotannossa olisi mahdollista hyödyntää paremmin uusiutuvia energialähteitä. 

"Kuntien ja varsinkin suurten kaupunkien tulee näyttää esimerkkiä ja olla edelläkävijöitä energiatehokkaiden ratkaisujen käyttöönotossa asuntorakentamisessa," Peipinen sanoo. 

Juttua on päivitetty klo 15.08.

uusiutuvat 
Viite