Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Carlye Calvin / UCAR

Aixue Hu.
lämmön perässä. Fossiiliset polttoaineet lämmittävät ilmastoa paitsi kasvihuone-kaasupäästöjen kautta myös suoraan rakennuksista ja ajoneuvoista karkaavalla hukkalämmöllä, NCAR-tutkimuslaitoksen Aixue Hu muistuttaa.Carlye Calvin / UCAR

lämmön perässä. Fossiiliset polttoaineet lämmittävät ilmastoa paitsi kasvihuone-kaasupäästöjen kautta myös suoraan rakennuksista ja ajoneuvoista karkaavalla hukkalämmöllä, NCAR-tutkimuslaitoksen Aixue Hu muistuttaa.

Kaupungit lämmittävät kaukanakin

1.2.2013 10.29

Lasse Leipola

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuva hukkalämpö vaikuttaa lämpötilaan jopa tuhansien kilometrien päässä.

Ilmiö voi selittää sen, miksi joillain alueilla on mitattu ilmastomallien ennusteita korkeampi talvilämpötiloja.

Tällä viikolla Nature Climate Changessa julkaistun tutkimuksen mukaan pohjoisen pallonpuoliskon asutuskeskuksista vapautuva lämpö voi kulkea pitkiä matkoja niin sanottujen suihkuvirtausten mukana ja lämmittää ilmaa kaukana kaupungeista jopa yhdellä lämpöasteella.

Tutkijoiden mukaan ilmiöllä on vaikutusta lähinnä paikallisesti ja he arvioivat, että hukkalämpö nostaa koko maapallon keskilämpötilaa vain noin 0,01 astetta.

Tutkijat korostavat, ettei hukkalämpöä tule sotkea kaupunkisaarekeilmiöön, jossa on kyse taajamien rakenteiden sitoman lämmön vapautumisesta takaisin ilmaan.

ilmastonmuutos 
Viite