Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kehitysmaiden ruoka-apu jaetaan yhä useammin säkin sijasta setelinä

22.10.2012 16.40

Lasse Leipola

Maailman ruokaohjelma WFP on alkanut viime vuosina jakamaan pelkän ruuan lisäksi myös rahaa ja ruokakuponkeja. Aiemmin WFP on lähinnä pyrkinyt tasaamaan ruuan ylituotantoa ja puutetta eri alueiden kesken.

Käteisenä tai kuponkeina jaettavien avustusten arvo on tänä vuonna noin 340 miljoonaa, joka on noin seitsemän prosenttia WFP:n jakaman tuen kokonaismäärästä. Tavoitteena on, että osuus nousisi lähivuosina noin kolmannekseen.

Uudistus vaatii tukien alueellista räätälöimistä siten, että arvioidaan jaettavan ruuan, tiettyyn tarkoitukseen osoitettujen kuponkien tai varsinaisen rahan suhde. Rahaa voidaan jakaa esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa arvioidaan, että kotitalouksien tulojen kasvu käytetään esimerkiksi paikallisten viljelijöiden tuotteisiin.

”Loppujen lopuksi kyse on kotitalouksien omista valinnoista, vaikka pyrimmekin varmistamaan, ettei varoja käytetä mihinkään, joka ei paranna ruokaturvaa tai hyvinvointia”, sanoi WFP:n ohjelmajohtaja Valerie Guarnieri tänään Helsingin Säätytalolla järjestetyssä Breaking the Hunger Cycle -seminaarissa.

Tilaisuudessa puhunut YK:n pääsihteerin ruokaturvallisuuden ja ravinnon erityislähettiläs David Nabarro muistutti, että maailmassa elää yhä sitkeänä myytti siitä, että maailmassa olisi pulaa ruuasta.

”Kyse on oikeasti jakeluongelmasta. Silti on paljon vaikutusvaltaisia päättäjiä, joiden mukaan ruuasta on pulaa. Ellei luvuissa ole jotain pahasti vialla, he ovat väärässä”, Nabarro sanoi.

Vaikka sekä aliravittujen määrä että osuus maailman väestöstä on laskenut, on maailmassa yhä 870 miljoonaa ihmistä, jotka näkevät nälkää.

kehitysyhteistyö 
Viite