Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Janne Suhonen/valtioneuvoston kanslia

Heidi Hautala.
Apua, ei aseita. Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan tuore raportti haastaa pohtimaan Suomen kehityspolitiikkaa.Janne Suhonen/valtioneuvoston kanslia

Apua, ei aseita. Kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan tuore raportti haastaa pohtimaan Suomen kehityspolitiikkaa.

Kehitysministeri Hautala: Asevienti tarkasteluun

12.10.2011 8.38

Lasse Leipola

Kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) mukaan aseiden vieminen maihin, jotka ovat rikkoneet ihmisoikeuksia on kaukana ulkoministeriössä valmisteltavan kehityspoliittisen ohjelman periaatteista.

Eilen julkaistun selvityksen mukaan Suomenkin aseviennissä on edelleen paljon harmaita alueita. Aseita on viety muun muassa Suomen kehitysyhteistyömaihin.

”EU-maat ovat jo nyt sitoutuneet yhteisiin kriteereihin, jotka rajoittavat niiden asevientiä kolmansiin maihin. Kukin valtio tulkitsee erikseen, onko syytä uskoa, että kohdevaltio kääntäisi aseet esimerkiksi kohti omia kansalaisiaan”, kirjoittaa Hautala blogissaan.

Hänen mukaansa Suomen myöntämät asevientiluvat ovat vertailussa kiitettävän julkisia, mutta aseiden loppukäyttäjä voi silti jäädä hämäräksi, jos ne välitetään toisen valtion kautta.

”Asevientilupien myöntäminen on ulkopoliittinen, ei puolustuspoliittinen kysymys. Siksi olisikin järkevää, että asevientilupien myöntäminen siirrettäisiin puolustusministeriöstä ulkoministeriöön. Ulkoministeriöllä on kokonaisvaltaisin ja selkein kuva siitä millaiset olosuhteet missäkin maassa ovat”, Hautala sanoo.

kehitysyhteistyö 
Viite