Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kehyrahoja köhivästä päästökaupasta

27.3.2013 13.25

Hanna Eriksson

Hallitus päätti kehysriihessä ohjata päästökaupasta saatavat tulot kehitysyhteistyöhön ja kansainvälisiin ilmastotoimiin. Suomi seuraa Saksaa, joka on jo aiemmin kokeillut ilmastotoimien rahoitusta päästörahoilla.

Ulkoministeriön kansainvälisen ympäristöpolitiikan yksikön päällikkö Jukka Pesola on tyytyväinen huutokauppatuloja koskevaan päätökseen.

”Tämä on innovaatiivinen ratkaisumalli ja tuo reaalirahaa kehitysyhteistyöhön. Se auttaa meitä matkalla kohti 0,7 prosentin tavoitetta”, Pesola sanoo.

Hallitus päätti myös leikata kehitysyhteistyörahoja 29 miljoonalla vuosittain 2015–2017. Kehitysyhteistyörahoista on leikattu kaikilla tämän hallituksen kehyskierroksilla.

Suomi on sitoutunut antamaan 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysyhteistyöhön vuoteen 2015 mennessä. Tähän tavoitteseen ovat päässeet muun muassa Ruotsi, Norja ja Tanska. Jotta Suomi saavuttaisi sen, kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr) mukaan päästökauppatuloja pitäisi saada 122–452 miljoonaa euroa vuosina 2013–2017.

Pesolan mukaan päästökauppatuloista on arvioitu tänä vuonna saatavan 70–75 miljoonaa euroa.

Eduskunnan kehityspolittinen toimikunta ja Kepa kritisoivat kehitysyhteistyörahojen leikkauksia kovin sanoin. Molemmat totesivat, että kehitysyhteistyön määrärahat uhkaavat pudota alle 0,5 prosenttiin bruttokansantulosta 2015.

”Vaikka kaikki päästökauppatulot suunnataan kehitysyhteistyöhön, ei se riitä rahoitusvajeen paikkaamisen”, Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen totesi kehysriihen jälkeen.

päästökauppa  kehitysyhteistyö 
Viite