Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Veijo Baltzar.
nuorten puolesta. Kirjailija ja ohjaaja Veijo Baltzar vaatii nuorille työpaikkoja.Mikael Ahlfors

nuorten puolesta. Kirjailija ja ohjaaja Veijo Baltzar vaatii nuorille työpaikkoja.

Keitä nykyään ristiinnaulitaan, Veijo Baltzar?

5.10.2011 8.00

Anu-Elina Lehti

Kirjailijan mielestä nuoret pätkätyöläiset ovat nykyajan paarialuokka.

Ensi-iltaan tulevassa musiikkinäytelmässä Jumala on suuri Uuden testamentin kertomus on sovitettu nykymaailmaan, jossa uskonnot taistelevat keskenään. Minkälaisia ihmisiä nykyään ristiinnaulitaan, kirjailija ja näytelmän ohjaaja Veijo Baltzar?

”Yksinkertaisesti sanottuna, kaikkia muita paitsi niitä, jotka ovat tällä hetkellä vakituisessa työssä: nuoria, lapsiperheitä, vähemmistöjä ja originelleja persoonia. Heille on vain kosmeettisia toimenpiteitä kuten sirpalekoulutusta. Tulisi halvemmaksi, että annettaisiin tilaisuus muillekin kuin akateemikoille ja matemaatikoille.”

Näytelmän ensi-illassa presidenttiehdokkaat Paavo Lipponen ja Pekka Haavisto vastaavat esittämiisi ajankohtaisiin kysymyksiin. Mistä teemoista haluat heidän kanssaan puhua?

”Minua kiinnostaa se, onko arvokeskustelua. Ja jos on, mikä on arvokeskustelua. Jos ei, niin miksi sitä ei ole. Minua kiinnostaa myöskin ihan poliittisesti, mikä on presidentin tehtävä. Onko hänen tehtävänsä olla henkinen vai poliittinen johtaja?”

Olet kirjoittanut romanien asemasta jo yli 40 vuotta. Miten tilanne on muuttunut tänä aikana?

”Kun lähdin kirjoittamaan, kirjoitin mustalaisista. Silloin mustalaisuus oli näkökulma, se ei ole ainoastaan rodullinen kysymys, vaan myös filosofinen ajattelutapa. Pohjoismainen kulttuuri on ollut mustalaisille aina aika vierasta. Vuosien mittaan mustalaisten kulttuuri on lähestynyt valtaväestöä negatiivisessa mielessä. Meilläkin perinteinen, tapakulttuuriin kuulunut sivistynyt käytös alkaa olla harvinaista. Ei ole enää kokemuspohjaa mustalaisten henkiseen kulttuuriin.”

Romanikulttuuria on arvosteltu siitä, et-tei se luovu vanhoista brutaaleista tavoista kuten verikostosta. Olet itsekin vaatinut yhteisöltä ”sisäistä tilintekoa päihdeongelmista ja rikollisuudesta.” Onko asiassa tapahtunut edistystä?

”Verikosto on sisäänkirjoitettu laki, joka tarkoittaa sitä, että se on vain harvoin johtanut tekoihin. Meidän ei ole koskaan tarvinnut lukita majojamme eikä vartioida lapsia ja mummoja, verikosto on suojellut meitä. Siinä missä valtaväestön pitää kutsua paikalle poliisivoimat, meillä on riittänyt vanhemman sana. Lehdistö teki verikostosta 1960- ja 1970-luvulla markkinatuotteen. Siitä johtuu, että verikosto on väärinymmärretty. Valtaväestön nuoret eivät voi hyvin, eivät myöskään mustalaiset. Koulutuksen on muututtava luovemmaksi ja kokemuspohjaiseksi, jotta tilanne muuttuu.”

Veijo Baltzarin monikulttuurista musiikkinäytelmää Jumala on suuri esitetään Temppeliaukion kirkossa 8. lokakuuta lähtien.
Viite