Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kellarista löytyneet kuvat paljastivat: Jäätiköt sulivat hurjaa vauhtia 1930-luvulla

30.5.2012 16.06

Lasse Leipola

Jotkin Grönlannin jäätiköt sulivat 1930-luvulla jopa nopeammin kuin nykyisin. Sen jälkeen ne kasvoivat yllättävän nopealla vauhdilla, selviää Ohion yliopistolla tehdystä tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin tällä viikolla Nature Geoscience -tiedelehdessä.

Science Daily sivuston mukaan tanskalaiset ja amerkkalaiset tutkijat ovat analysoineet lentopäiväkirjoja sekä viime vuonna tanskalaisen arkiston kellarista löytyneitä valokuvia, joita käytettiin ennen toista maailmansotaa Grönlannin kartoittamiseen. Valokuvista varhaisimmat olivat peräisin Knud Rasmussenin 1930-luvulla tekemältä tutkimusmatkalta.

Tutkijoiden mukaan sulaminen on ollut kaikkein nopeinta 1930-luvulla sekä vuosina 2000–2010. Kokonaisuutena sulaminen on ollut 2000-luvulla nopeampaa kuin 1930-luvulla, vaikka jotkin jäätiköt sulivat tuolloin nopeammin kuin nyt.

Kaikkein yllättävimpänä tutkijat pitävät sitä, että sulaminen pysähtyi ja jäätiköt kasvoivat nopeasti vuosina 1943–1972, minkä arvioidaan johtuneen kasvaneista rikkipäästöistä.

Rikkidioksidi, jota syntyy muun muassa tulivuorten purkauksissa ja teollisuudessa, heijastaa auringon lämpöä ja viilentää siten planeettaa. Se on kuitenkin vahingollista terveydelle ja ympäristölle, minkä vuoksi päästöjä on rajoitettu 1960-luvulta lähtien.

”Näiden kuvien perusteella vuosisadan puolivälin jäähtyminen tasapainotti jäätiköitä. Jos haluamme hidastaa nykyisin kiihtyvää sulamista, lämpötilojen on laskettava”, tutkija Jason Box sanoo.

ilmastonmuutos 
Viite