Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kepa / Veikko Somerpuro

Globbarit valistavat edustajia.
Globbarit työssä. Aktivistit kertoivat vuosi sitten Kepan Massaglobbaus- tapahtumassa kansanedustajille, miten poliitikkojen päätökset vaikuttavat kehitysmaihin. Kepa / Veikko Somerpuro

Globbarit työssä. Aktivistit kertoivat vuosi sitten Kepan Massaglobbaus- tapahtumassa kansanedustajille, miten poliitikkojen päätökset vaikuttavat kehitysmaihin.

Kepa: EU-maiden kehitysyhteistyörahat yhä kauempana tavoitteista

22.5.2008 9.18

Vihreä Lanka

EU-maiden kehitysyhteistyöhön antamat varat ovat jäämässä entistä kauemmas sovituista tavoitteista.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan tänään torstaina julkaiseman raportin mukaan tuen suuruus kääntyi viime vuonna laskuun, eivätkä maat ole saavuttamassa vuodelle 2010 asetettua tavoitetta käyttää 0,51 prosenttia bruttokansantuotteestaan kehitysyhteistyöhön.

Espanja ja Liettua lisäsivät apuaan yli kolmanneksella, mutta yhteensä 18 jäsenvaltiota, Suomi mukaan lukien, jäi tavoitteestaan nostaa kehitysyhteistyöhön käyttämiään summia. Iso-Britannia oli joukon kitsain, sen antaman avun määrä putosi kolmanneksella.

”Myös Suomen on nyt todella petrattava ja ilmoitettava sitovat aikataulut vuosittaisille lisäyksille. Toimettomuudellaan Suomi antaa muillekin maille tekosyyn kasvattaa sanojen ja tekojen välistä kuilua entisestään”, sanoo Kepan kehityspoliittinen sihteeri Niina Pitkänen.

Viimevuotinen pudotus johtuu osittain 2005–2006 Irakille ja Nigerialle annetuista velkahelpotuksista, jotka on laskettu kehitysavuksi.

”Velkahelpotuksilla, joista valtaosa on kirjanpitotemppuja, ei tule keinotekoisesti kasvattaa apuprosentteja. Ne ovat antaneet virheellisen kuvan avun määrästä ja kasvusuunnasta”, Pitkänen sanoo.

Kepa ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys vastustavat velkahelpotusten laskemista osaksi kehitysapua.

Pienet hallituspuolueet vaativat tiistaina lisää rahaa kehitysyhteistyöhön. Helsingin Sanomien mukaan valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) torjui vaatimukset ja sanoi, ettei menoja tule kasvattaa talouskasvun hiipuessa.

kehitysyhteistyö 




Viite