Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kepa

Bio-Pete. Kepan Bio Game -kampanjapelissä muun muassa posautellaan ilmaan sademetsää. Kepa

Bio-Pete. Kepan Bio Game -kampanjapelissä muun muassa posautellaan ilmaan sademetsää.

Kepa kampanjoi biopolttoainehuuman vaaroista

14.5.2008 10.56

Vihreä Lanka

Nälkä kasvaa tankatessa, varoittaa biopolttoainekampanjansa tänään keskiviikkona Helsingissä käynnistänyt Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa.

Tiedä mitä tankkaat -kampanja muistuttaa Suomen ja EU:n biopolttoaineinnostuksen haitallisista vaikutuksista maailman ruokaturvaan. Järjestön mukaan bensatankilliseen ruokakasveista valmistettua biopolttoainetta uppoaa yhden ihmisen vuoden ravinto.

Kepa liittyy näin biopolttoainebuumin haittavaikutuksista huolestuneiden kansalaisjärjestöjen joukkoon. Ympäristöjärjestö Greenpeace kampanjoi parhaillaan palmuöljystä tehtyä biodieseliä vastaan. Järjestön mukaan palmuöljydiesel tuhoaa sademetsiä, kiihdyttää ilmastonmuutosta ja nostaa ruuan hintaa.

Maan ystävät vaati viime viikolla, että uusiutuvan energian tavoitteista luovutaan liikenteessä, jos kiintiötä ei voida täyttää kestävällä tavalla tuotetuilla ja kotimaisilla polttoaineilla. Euroopan unionin tavoite on, että liikenteen polttoaineista 10 prosenttia on uusiutuvia 2020 mennessä.

Kepan mukaan Suomen ja EU:n on luovuttava liikenteen biopolttoaineiden käytölle lähivuosiksi asettamistaan tavoitteista ja määriteltävä tiukat sosiaaliset sekä ympäristöstandardit biopolttoaineille.

"Biopolttoaineista toivotaan kestävää energiaratkaisua, jolla hillitään ilmastonmuutosta. Niiden on esitetty myös luovan työpaikkoja ja vähentävän köyhyyttä kehitysmaiden maaseudulla. Tällä hetkellä biopolttoaineiden tuotanto ei täytä näitä tavoitteita", sanoo Kepan kauppapoliittinen asiantuntija Tytti Nahi.

Nahin mukaan ruoka-aineiden käyttäminen polttoaineena nostaa ruuan hintaa maailmassa, jossa on jo nyt yli 850 miljoonaa aliravitsemuksesta kärsivää ihmistä. Polttoainepellot kilpailevat viljelykelpoisesta pinta-alasta ruuan tuotannon kanssa.

Kepa järjestää tempauksia kevään ja kesän aikana eri paikkakunnilla Mahdollisuuksien tori -tapahtumien yhteydessä sekä Helsingissä Maailma kylässä -festivaalilla 24.–25. toukokuuta.

Tempauksissa maissintähkäksi ja Bio-Pete-asuun sonnustautuneet aktiivit, eli globbarit, jakavat tietoa ja haastavat ohikulkijoita pelaamaan biopolttoaineiden köyhyysvaikutuksia havainnollistavaa Bio Game -peliä. Pelissä muun muassa posautellaan taivaan tuuliin sademetsää.
Viite