Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Työministeri Tarja Cronberg.
Pelote ei toimi. Vihreiden työministerin Tarja Cronbergin mukaan työmarkkinauudistus on epäonnistunut. Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston Kanslia

Pelote ei toimi. Vihreiden työministerin Tarja Cronbergin mukaan työmarkkinauudistus on epäonnistunut.

Keppi ei pure työttömiin

27.2.2009 11.22

Jussi Karmala

Pitkäaikaistyöttömät eivät työllisty, vaikka heitä uhattaisiin tukien menettämisellä. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin vuoden 2006 työmarkkinauudistuksen onnistumista.

Uudistus antoi työttömille keppiä. Se velvoitti työttömän osallistumaan aktivoimistoimenpiteisiin 500 työttömyyspäivän jälkeen työmarkkinatuen lakkauttamisen uhalla.

Aktivointitoimiin, kuten koulutukseen ja ja tukityöllistämiseen osallistuneiden määrä kasvoi. Mutta aktivoinnin jälkeen vain harva nousi avoimille työmarkkinoille.

Vihreiden työministerin Tarja Cronbergin mukaan työmarkkinauudistus on epäonnistunut.

"Pelotteet ja sanktiot vain lisäsivät työttömien ahdistusta. Onko sellainen uudistus hyvä, joka ajaa ihmisiä yhteiskunnan ulkopuolelle? Näissä ihmisissä alkaa kyteä viha, eivätkä he esimerkiksi äänestä", Cronberg sanoi.

Cronbergin mielestä työttömille pitää tarjota kepin sijaan porkkanaa. Hallitus sopi politiikkariihessä, että työmarkkinatuella ja peruspäivärahalla elävien työllistymiseen tulee rahallinen kannustin. Myös kuntoutusta on tulossa lisää, sillä pitkäaikaistyöttömät kärsivät usein päihde- ja mielenterveysongelmista.

Ruotsissa kokeillaan työttömyyteen uutta ratkaisua. Siellä alettiin äskettäin työllistää pitkäaikaistyöttömiä valtion palkkatuella pysyvästi kolmannelle sektorille. Ensimmäisiä tietoja Ruotsin uudistuksen onnistumisesta tulee vielä helmikuun aikana.




Viite