Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NASA image courtesy the MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC.

Antarktiksen niemimaa.
Muuttuva. Antarktiksen niemimaan pohjoiskärki marraskuussa 2010. NASA image courtesy the MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC.

Muuttuva. Antarktiksen niemimaan pohjoiskärki marraskuussa 2010.

Kesäsulaminen jopa kymmenkertaistunut Antarktiksen niemimaalla

15.4.2013 14.24

Lasse Leipola

Antarktiksen niemimaan olosuhteet ovat muuttuneet dramaattisesti viime vuosikymmeninä. British Antarctic Surveyn viimeiset tuhat vuotta kattavan mallinnuksen mukaan lumipeitteestä on viimeisen 50 vuoden aikana sulanut kesäisin huomattavasti enemmän kuin koskaan ennen. Tutkimustulokset on julkaistu Nature Geoscience -lehdessä.

”Havaitsimme, että viilein jakso ja vähäisin kesäsulaminen ajoittuu 600 vuoden päähän menneisyyteen. Silloin lämpötilat olivat 1,6 astetta 1900-luvun loppua matalammat ja vuosittain vain 0,5 prosenttia vuoden aikana sataneesta lumesta suli ja jäätyi uudelleen. Nykyisin, vuosittaisesta lumimäärästä sulaa jopa kymmenkertainen osuus (5 prosenttia)”, johtava tutkija Nerilia Abram sanoo tiedotteessa.

Sen, kuinka suuri osa lumipeitteestä sulaa kesällä ja jäätyy sen jälkeen uudelleen, arvioidaan olevan yksi keskeisistä jäätikön rakenteeseen vaikuttavista tekijöistä. Tämä puolestaan vaikuttaa muun muassa siihen, kuinka herkästi valtavat jäämassat lohkeavat mereen jäälautoiksi tai -vuoriksi. Alueella sijaitsee muun muassa ilmastonmuutoksen aiheuttamasta hajoamisesta tunnettu Larsenin jäähylly.

Abramin mukaan lämpenemisessä saavutettiin 1900-luvun puolivälin kohdalla käännekohta, jonka jälkeen kesäinen sulaminen on kiihtynyt nopeammin kuin lämpötila on noussut.

”Tämä tilasto osoittaa, että pienetkin muutokset lämpötilassa voivat johtaa suurin muutoksiin sulamisessa, niillä alueilla, joilla kesälämpötilat ovat lähellä nollaa, kuten Antarktiksen niemimaalla ja sillä on merkittäviä seurauksia jään vakauteen sekä merenpinnan nousuun lämpenevässä ilmastossa”, Abram sanoo.

ilmastonmuutos  jäätiköt  meret 




Viite