Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

TImo Laaninen.
JÄSENKORTTI HALLUSSA. Timo Laaninen ei aio piiloutua perunakellareihin.Mikael Ahlfors

JÄSENKORTTI HALLUSSA. Timo Laaninen ei aio piiloutua perunakellareihin.

Keskustan pelastaja

11.6.2010 14.36

Jenni Leukumaavaara

Keskustan puoluesihteeriksi pyrkivä Timo Laaninen lupaa vastata toimittajien puheluihin.

Huomenna lauantaina Lahden suurhallissa on jännityksestä sakea tunnelma. Tuolloin selviää, kenet keskustan puoluekokousväki äänestää puoluesihteerikseen seuraaviksi kahdeksi vuodeksi.

Kisa on käyty nykyisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen ja hänen haastajansa, Suomenmaa-lehden päätoimittajan Timo Laanisen välillä.

Laanisella on takanaan kiertue maakunnissa, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin varma.

”Vielä on niin paljon epävarmoja äänestäjiä, että Lahdessa täytyy tehdä vielä erittäin näkyvästi kampanjaa”, Laaninen sanoo.

Hän aikookin pystyttää tänään alkavaan puoluekokoukseen kampanjapisteen. Erityisen tarkkaan ammattijournalisti miettii puheensa. Silläkin voi olla ratkaiseva merkitys.

Keskustan puoluesihteeriä on pidetty puolueen kenttäväen edustajana, joka on puolueessa tasapainottava tekijä suhteessa puheenjohtajaan. Laanisella on toisenlainen tulkinta.

”Puoluesihteerin tehtävä on huolehtia, että kaikkia kuunnellaan, mutta kukaan ei voi omia kentän ääntä. Ja haluan poistaa epäilyksenpoikasenkin siitä, että puoluesihteeri vetäisi omaa agendaa suhteessa puheenjohtajaan.”

Pitkän uran toimittajana ja poliittisena avustajana tehnyt Laaninen pitää puoluesihteerin paikkaa kovimpana pestinään, jos tulee valituksi.

”Avustaja on aina esimiehensä varjossa, mutta samalla myös tuulensuojassa. Tässä ollaan eturintamassa ilman suojaa.”

Mitä tekisit toisin kuin Korhonen?

”Lupaan vastata toimittajien puheluihin ja muutenkin olla tavoitettavissa.”

10 vuotta sitten...

”...olin Suomenmaan poliittisen toimituksen esimiehenä.

Vuoden ehdottomasti kovin juttu oli kuitenkin toimia presidenttiehdokas Esko Ahon erityisavustajana. Se oli huikein kampanja, jossa olen ollut mukana. En ole ikinä nähnyt sellaista mobilisaatiota, presidentinvaalit todella saavat ihmiset liikkeelle. Se oli ainutlaatuinen tapahtuma.”

Nyt...

”...olen elämän tienristeyksessä. Kun menin Suomenmaan päätoimittajaksi vuonna 2008, ei ollut pienintäkään kuvitelmaa, että pyrkisin takaisin poliittisiin tehtäviin. Ajattelin olevani eläkevirassa ja unelmaduunissani.

Vuosia puolueen sisällä vellonneen tuskatilan vuoksi kävin keväällä kuitenkin vakavan keskustelun itseni kanssa. Ongelma on niin ilmeinen ja kaikille selvä, että oli kysyttävä itseltä, uskaltaisinko olla osa ratkaisua. Vastaus oli kyllä, ja lähdin mukaan puoluesihteerikisaan.

Ostimme vaimon kanssa fillarit, ja olisi mukava ehtiä esimerkiksi Ahvenanmaalle pyöräilemään. Kuopus asuu vielä kotona, esikoinen muutti pois viime vuonna, mutta näemme viikottain.”

10 vuoden päästä...

”...saatan olla nippanappa eläkkeellä. Ainakaan en missään nimessä ole enää keskustan puoluesihteeri, se ei ole eläkeläisten hommaa. Pitkän ajan suunnitelmana on ollut, että olisin Suomenmaassa artikkeli- ja pääkirjoitustoimittajana ja väsyttäisin nuoria loputtomilla kertomuksillani siitä, kuinka 1970-luvulla sentään osattiin tehdä politiikkaa.

Toimittajaksi palaaminen riippuu tietysti siitäkin, keitä Joutsen Median hallituksessa silloin sattuu olemaan, kun tässä on ollut näitä yllättäviä käänteitä.”

keskusta 


Viite