Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suut suppuun. Rasistisia keskusteluja on jouduttu hillitsemään myös Vihreän Langan sivuilla.

Suut suppuun. Rasistisia keskusteluja on jouduttu hillitsemään myös Vihreän Langan sivuilla.

Keskustelupalstojen ylläpitäjät joutumassa vastuuseen rasistisista kirjoituksista

19.1.2010 13.50

Anu-Elina Lehti

Oikeusministeriön työryhmä haluaa tiukentaa rasistisia rikoksia koskevia säännöksiä. Lakiin esitetään muutoksia, joiden avulla keskustelupalstojen rasistisiin kommentteihin voidaan puuttua aikaisempaa ankarammin.

Rikoslakiin lisättäisiin erityinen törkeää kiihottamista kansanryhmää vastaan koskeva rikos. Sellaisia ovat tapaukset, joissa kehotetaan tai houkutellaan joukkotuhontaan tai muihin vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Kiihottamisrikos voi olla myös rasististen verkkolinkkien levittäminen. Rikos toisi enimmillään neljä vuotta vankeutta.

Ehdotuksen mukaan myös yhteisö tai yksilö voisi vastaisuudessa joutua vastuuseen kiihottamisrikoksesta kansanryhmää vastaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että keskustelupalstoja ylläpitävät yritykset tai esimerkiksi sanomalehtien päätoimittajat joutuisivat vastuuseen keskustelupalstoilla olevista rasistisista kommenteista. Ensisijainen vastuu on kuitenkin tekstin kirjoittaneella ihmisellä.

Työryhmän puheenjohtajan Ilari Hannulan mukaan rasistiset asenteet voivat nopeasti kehittyä vakaviksi teoiksi, joten niitä ei ole syytä vähätellä.

Myös poliisiammattikorkeakoulun tuoreen selvityksen mukaan viharikokset ovat kasvussa.

Työryhmä haluaa säännöksessä täsmentää sananvapauden suojaa. Rangaistavuutta tulee punnita huolellisesti aloilla, joissa sananvapaudella on tärkeä merkitys. Tällaisia aloja ovat muun muassa tiede, taide sekä ajankohtaisten ja historiallisten tapahtumien selostaminen esimerkiksi toimittajan työssä.

sananvapaus 
Viite