Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sara Wahl

Jyrki Katainen
Sara Wahl

Kestääkö Katainen hallitusneuvotteluiden paineet?

19.5.2011 16.10

Vihreä Lanka

Hallitusneuvottelut mutkistuivat entisestään, kun hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok) avasi keskiviikkona neuvottelukabinettien ovet viiden aiemmin ilmoittamansa puolueen lisäksi myös vasemmistoliitolle.

Jos hallitusneuvottelut kuitenkin onnistuvat, laajan pohjan ansiosta tuloksena voi olla poikkeuksellisen vahva hallitus ja määrätietoinen hallitusohjelma. Vasemmistoliiton lisäksi tänään kokoomuksen johdolla alkaviin neuvotteluihin osallistuvat sdp, vihreät, rkp ja kristillisdemokraatit.

Neuvotteluista oli jo ennestään povattu hankalia isoimpien hallituspuolueiden, kokoomuksen ja sdp:n kylmien välien vuoksi. Puolueiden voi olla vaikea löytää yhteistä säveltä esimerkiksi valtion talouden tasapainottamiseen vaadittavista leikkauksista.

”Laajemmat hartiat ovat tässä asiassa hyödyksi, jotta Suomi pystyy jälleen kerran nousemaan maailman yhdeksi vahvimmista talouksista ja hyvinvointiyhteiskunnista”, Katainen totesi tiedotustilaisuudessaan eduskunnassa keskiviikkona.

Vasemmistoliitto tuskin kuitenkaan tekee hallituksen muodostamisesta ainakaan helpompaa, niin kaukana puolueen talouspoliittiset linjat ovat kokoomuksen näkemyksistä. Lisäksi vasemmistoliiton EU-kriittiset kannat pitää nyt sovittaa yhteen muiden hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden näkemysten kanssa.

Neuvotteluissa Kataisen poliittiset kyvyt joutuvatkin kovaan testiin. Hänen pitää kasvaa puoluejohtajasta hallituksen johtajaksi.

”Hänen täytyy nyt todella paljon keskittyä pääministerin työhön ja siihen, että saa tällaisen joukon löytämään yhteiset tavoitteet”, vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki arvioi keskiviikkona Vihreälle Langalle.

Vihreät nimesi viime viikolla kynnyskysymyksikseen hallitusneuvotteluihin osallistumiselle ydinvoiman lisärakentamisesta pidättäytymisen, ilmastolain säätämisen ja perusturvan nostamisen sadalla eurolla kuussa.

Katainen arvioi keskiviikkona, että ainakaan jälkimmäinen ehto ei ole ”aivan helppo”, koska se repisi liian ison reiän valtion rahapussiin.

Hallituspohjan julkistettuaan myöhemmin samana päivänä Katainen kuitenkin totesi, ettei vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa käydyissä neuvotteluissa ilmennyt mitään sellaista, mikä estäisi hallitusyhteistyön.

Keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa Sinnemäki tulkitsikin, että Kataisen esittämä kutsu hallitusneuvotteluihin on merkki siitä, että perusturvan parantaminen tulee olemaan osa seuraavan hallituksen ohjelmaa. Sinnemäen arvion mukaan lisäydinvoimalle ei myöskään myönnetä lupia tulevalla hallituskaudella.

Marja Hannula, Jukka Vahti

hallitusneuvottelut 
Viite