Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kestävä maatalous voi lisätä ruokatuotantoa ja hillitä ilmastonmuutosta

18.7.2013 9.16

Lasse Leipola

Kasvihuonekaasupäästöjä on mahdollista leikata jopa 12 prosenttia tehostamalla ruokatuotantoa kestävillä, vähemmän lannoitteisiin perustuvilla viljelymenetelmillä. Tämä parantaisi myös ruokaturvaa.

Järjestelmäananalyysi-instituutti IIASA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan kestävää maataloutta voidaan edistää muun muassa uusien viljelykasvien käytöllä, lajikkeiden kierrättämisellä, viljakasvien ja laidunmaiden integraatiolla sekä tarkkuusviljelyllä. Eniten hyötyä on saavutettavissa kehitysmaissa, arvioidaan tutkimuksessa, joka julkaistiin Environmental Research Lettersissä.

"Karjatuotannon lisäämisestä ei ole yhtä paljon hyötyä ruokaturvalle kuin viljelykasvien tuoton lisäämisestä, koska liha ja maitotuotteet muodostavat pienen osan ruokavaliosta, erityisesti kehitysmaissa", sanoo tutkimusta johtanut Hugo Valin IIASA:n tiedotteessa.

Tutkimuksessa nousi myös esille se, että ruokatuotannon lisääminen laskee hintoja, mikä puolestaan lisää kysyntää. Tämä voi kasvattaa ympäristövaikutuksia, jos viljelijät laajentavat tuotantoa uusille alueille.

Maatalous aiheuttaa noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

ilmastonmuutos  ruokaturva 
Viite