Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

KHO päätti: Espoon takamaille ei autokaupunginosaa

23.8.2012 13.32

Sammeli Heikkinen

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Espoon kaupunginhallituksen valituksen hallinto-oikeuden Hista-päätöksestä. Näin Histaan ja Nupuriin suunniteltu liki 20 000 asukkaan kaupunginosa jää rakentamatta. Ainakin tähän saakka suunnitellussa muodossa.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi aiemmin Espoon kaupunginvaltuuston 2010 hyväksymän Hista-Siikajärvi-Nupuri osayleiskaavan. Ja tämän päätöksen KHO siis piti voimassa. Perusteluina oli se, ettei irralleen muusta Espoosta rakennettavaan kaupunginosaan voitu taata ratayhteyttä.

"Kun otettiin huomioon erityisesti osayleiskaavalla suunnitellun alueen laajuus ja sijainti erillään muusta taajamarakenteesta, kaavaa laadittaessa ei ollut otettu huomioon joukkoliikenteen tarkoituksenmukaista järjestämistä", KHO toteaa päätöksessään.

KHOn muistuttaa Helsingin seudun erityiskysymyksiä koskevista valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista, joiden mukaan merkittävä rakentaminen pitää sijoittaa joukkoliikenteen, erityisesti raideliikenteen palvelualueelle.

Histan asuinalueelle tosin oli merkitty kaavaan ratayhteys, mutta sen aikataulusta tai toteutumisesta ei ollut varmuutta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mukaan kyseessä on merkittävä ennakkotapaus. Liiton mukaan päätös pitää ottaa huomioon myös Uudenmaan maakuntakaavoituksessa siten, että uusien asuinalueiden liikenteen pitää perustua joukkoliikenteeseen.

Kaupunginvaltuustossa Histan kaavaa vastustivat vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja sitoutumattomat sekä osa RKP:n valtuutetuista.

espoo  hista 




Viite