Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Metallijätetä.
Raaka-ainetta. Kierrätysmetallien hinnat ovat laskeneet, mutta silti materiaalille on vaikea löytää ostajaa. SXC

Raaka-ainetta. Kierrätysmetallien hinnat ovat laskeneet, mutta silti materiaalille on vaikea löytää ostajaa.

Kierrätys lamaantui Suomessa ja maailmalla

13.3.2009 16.27

Jussi Karmala

Suomalaiset kierrätysyritykset ovat laman vuoksi vaikeuksissa. Kun teollisuuden tuotanto supistuu, vähenee myös teollisuuden tuottama kierrätysjäte.

”Kotitalousjätteen väheneminen on vielä marginaalista, mutta teollisuusjätteen puutteen kanssa ollaan pulassa”, sanoo kierrätysyhtiö Kuusakosken yhteiskuntasuhdejohtaja Risto Pohjanpalo.

Raaka-ainetta ei tule yrityksiin sisään, eikä se myöskään liiku ulos. Maailmalla kierrätysmateriaalien hinnat ovat laskeneet eikä materiaalikauppa käy. Joidenkin kierrätysraaka-aineiden hinnat ovat pudonneet jopa 80 prosenttia. Yhdysvalloissa kierrätysyhtiöt irtisanovat työntekijöitään.

Suurimmissa vaikeuksissa on muovi. Öljy on nyt niin halpaa, että muovia on halvempi valmistaa neitseellisistä raaka-aineista kuin kierrätysmateriaalista.

Markkinahintojen lasku on nopeaa. Kun kierrätyspaperia- ja metallia kuljettavat laivat ovat saapuneet Euroopasta Kiinaan, hinnat ovat saattaneet laskea matkalla jo niin paljon, ettei kierrätysmateriaalille löydy Kiinasta ostajaa. Kierrätysjäte seisoo satamissa ja varastoissa, joista se kulkeutuu kaatopaikoille tai poltettavaksi.

Ympäristöyritysten liiton toimitusjohtaja Katri Penttinen uskoo, että kierrätysala toipuu. Yrityksistä on jo kantautunut merkkejä paremmasta.

”Pitkällä aikajänteellä raaka-aineista on niukkuutta eikä materiaalien tuhlaus ole järkevää ympäristösyistäkään.”

kierrätys 
Viite