Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Jaap Hart

Piiput tupruttavat päästöjä taivaalle.
Enemmän energiaa. Kiinan talouskasvun vaatimaa energiaa saadaa hiilestä, mutta samalla aiheutetaan päästöjä. Istockphoto / Jaap Hart

Enemmän energiaa. Kiinan talouskasvun vaatimaa energiaa saadaa hiilestä, mutta samalla aiheutetaan päästöjä.

Kiina alkaa tehdä öljyä hiilestä

5.6.2008 12.13

Vihreä Lanka

Kiina on päättänyt rakentaa Sisä-Mongoliaan hiilen nesteytyslaitoksen. Uutistoimisto Reutersin mukaan laitos käynnistyy vielä tämän vuoden aikana ja tavoitteena on muuttaa vuosittain 3,5 miljoonaa tonnia kivihiiltä öljyksi.

Suunnitelman mukaan laitos tuottaa päivittäin 20 000 barrelia öljyä. Määrä on Kiinan mittakaavassa vähäinen, sillä maassa käytetään päivittäin noin 7,2 miljoonaa barrelia öljyä.

Yli sadan dollarin kivunnut öljyn hinta on saanut Kiinan havittelemaan suurempaa hyötyä hiilivarannoistaan. Nyt rakenteilla oleva laitos on vasta alkua, sillä maa aikoo lisätä nesteytyskapasiteettia 286 000 barreliin 2020 mennessä.

Hiilen nesteyttämistä öljyksi harkitaan Reutersin mukaan myös muualla. Esimerkiksi Australia, Yhdysvallat ja Intia eivät kuitenkaan ole käynnistäneet omaa tuotantoaan hiilen nesteyttämisestä syntyvien runsaiden hiilidioksidipäästöjen takia.

Hiilen nesteyttäminen on ympäristön kannalta ongelmallista myös sen vaatimien suurten vesimäärien takia. Kiinaan nyt rakennettavan laitoksen arvioidaan kuluttavan vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia vettä.

Hiilen nesteyttäminen on ollut teknisesti mahdollista jo viime vuosisadan alkupuolelta. Reutersin mukaan tekniikkaa on hyödynnetty laajamittaisesti ainoastaan natsi-Saksassa ja Etelä-Afrikassa.

öljy  kivihiili 
Viite