Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anna Frodesiak / Wikimedia Commons

Liikenneruuhkaa Kiinassa.
Jumissa. Liikenne on yksi Kiinan suurimmista haasteista ilmastonmuutoksen torjunnassa.Anna Frodesiak / Wikimedia Commons

Jumissa. Liikenne on yksi Kiinan suurimmista haasteista ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Kiina ja Yhdysvallat sopivat päästöjen vähentämisestä

11.7.2013 7.41

Lasse Leipola

Kiina ja Yhdysvallat ovat sopineet päästövähennyksistä. Maiden yhteinen ilmastotyöryhmä kokousti eilen keskiviikkona ja sopi muun muassa raskaiden ajoneuvojen, teollisuustuotannon ja hiilivoimaloiden päästöjen leikkaamisesta. Lisäksi maat aikovat kehittää hiilidioksidin talteenottoa, rakennusten energiatehokkuutta sekä älykkäitä sähköverkkoja.

"Haluan korostaa, että kun me teemme päätöksen (...) se vaikutukset ulottuvat rajojemme ulkopuolelle", Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi sopimuksen julkistamistilaisuudessa brittilehti Guardianin mukaan.

Yhdysvallat ja Kiina ovat kahdestaan vastuussa noin 40 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Ne toivovat kuitenkin, että niiden yhteistyö edesauttaa myös kansainvälisiä ilmastoneuvotteluja, jotka tähtäävät sitovaa sopimukseen vuonna 2015.

"Toisaalta ei tämä yhtäkkiä käännä neuvotteluja. En todellakaan usko siihen, mutta kyllä tämä heijastaa positiivisuutta, jonka uskon olevan hyödyllistä", kommentoi Yhdysvaltain pääneuvottelija Todd Stern uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on tänä vuonna yhä selvemmin kääntänyt kansainvälisen ilmastopolitiikkansa kurssia. Esimerkiksi presidentti Barack Obaman ilmastonmuutosta käsitelleessä linjapuheessa korostui kahdenvälisten ilmastoneuvottelujen merkitys kansainvälisten sopimusten sijaan.

ilmastonmuutos  päästöt  Yhdysvallat  Kiina 
Viite