Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kiinan ihmisoikeuslakimiehet ovat katoava laji

30.6.2011 10.40

Saija Räsänen

Ihmisoikeuslakimiehillä on nyt tukalat oltavat Kiinassa, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tänään torstaina julkaistu raportti Against the Law – Crackdown on China’s Human Rights Lawyers Deepens.

Amnestyn mukaan viranomaisten pelko Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan levottomuuksien innoittamasta "jasmiinivallankumouksesta" Kiinassa on johtanut monien toisinajattelijoiden pidätyksiin helmikuun jälkeen. Myös uskonnon- ja sananvapauden parissa työskentelevät lakimiehet ovat joutuneet vastatoimien kohteiksi.

"Ihmisoikeuslakimiehiä on pyritty hiljentämään yhä voimakkaammin keinoin. Heidän toimilupansa perutaan, heitä häiritään tai he joutuvat tahdonvastaisten katoamisten tai jopa kidutuksen kohteeksi", sanoo maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen Amnestyn Suomen osastolta.

Kiinassa lakimiesten on vuosittain läpäistävä joko paikallisviranomaisen tai nimellisesti riippumattoman lakimiesyhdistyksen tarkastus. Ihmisoikeuskysymysten parissa työskentelevät lakimiehet reputtavat usein tarkastuksen ja heidän toimilupansa perutaan.

Ihmisoikeuslakimiesten painostus pitää raportin mukaan heidän määränsä alhaisena: vain muutama sata Kiinan yli 204 000:sta lakimiehestä uskaltautuu ajamaan ihmisoikeuksia käsitteleviä tapauksia.

Ihmisoikeuksiin erikoistuneiden lakimiesten määrän supistuminen on johtanut siihen, että lakiavun löytäminen on vaikeaa esimerkiksi vainottujen uskonnollisten ryhmien jäsenille, hallitusta kritisoiville tiibetiläisille tai uiguureille tai niille, jotka moittivat viranomaisia luonnonkatastrofeihin reagoimisessa tai ruokaturvallisuudessa.

ihmisoikeudet 




Viite