Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kimmo Kiljunen muutti Arkadianmäeltä lastenkotiin

5.1.2011 10.04

Saija Räsänen

Demareiden kansanedustaja Kimmo Kiljunen on ollut tällä viikolla lastensuojelusetä. Kiljusen viikko on kulunut työharjoittelussa Vantaan kaupungin lastensuojelun vastaanottokodeissa Tammirinteessä ja Viertolassa sekä Kuuselan perhekuntoutuskeskuksessa.

"On tämä ollut huikea silmienavaus. Olen päässyt näkemään lapsia ja nuoria heidän elämänsä särmäkohdissa. Eilen puhuin venäjää nuoren tytön kanssa, kun kartoitimme hänen elämäntilannettaan. Pääosin elämä täällä on kuitenkin normaalia arkea: leikkiä, ruokailua, lasten kouluun viemistä", lapsilauman keskeltä tavoitettu Kiljunen sanoo.

Sana "huostaanotto" tuo monen mieleen kiljuvat lapset, jotka väkisin viedään pois perheensä luota. Kiljusen kokemus lastensuojelusta on erilainen. Avohuolto toimii hänen mielestään hyvin, ja ennen huostaanottoa yritetään kaikkia keinoja kotiin palauttamiseksi. Myöhemminkin perheen uudelleen rakentamisessa autetaan.

Ongelmallista on Kiljusen mielestä alan naisvaltaisuus. Palkka on niin huono, että työtä tehdään Kiljusen mukaan lähes silkasta kutsumuksesta.

Viikko on antanut kimmokkeen uudelle lakialoitteelle. Tällä hetkellä monet nuoret maalaavat graffiteja luvatta, mutta Kiljunen olisi valmis järjestämään organisoidumpaa graffititaidetta esimerkiksi puistoihin lain voimin.

"Nyt julkinen mainostila on kaupallisessa käytössä. Miksi sitä ei voisi antaa nuorten taiteen alustaksi?" Kiljunen kysyy.

Tammikuun alun työharjoittelu on Kiljuselle jo perinne. Hän on viettänyt viikon työharjoittelussa vuodesta 2005 lähtien.

"Ensimmäinen harjoitteluni vanhainkodin dementiaosastolla oli kova paikka, samoin harjoittelu poliisissa. Tutustuin vuonna 2007 rikostutkintaan, siivosin vankilakoppeja ja pääsin mukaan huumeratsiaankin", Kiljunen kertoo.

Kansanedustajien työhön kuuluu vuosittain laitosvierailuja, mutta ne jäävät Kiljusen mukaan pönötyksen ja kalvosulkeisten tasolle.

 

nuoret  sosiaaliturva  työelämä  lapset  sdp  sosiaalipalvelut 
Viite