Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kirkko tukee homokampanjaa

24.3.2011 8.29

Anu-Elina Lehti

Jos et halua osallistua homojen eheyttämistä edistävään Älä alistu -kampanjaan, jätä lompakko kotiin palmusunnuntaina, eli huhtikuun 17. päivänä.

Kirkkohallitus määräsi syksyllä 2010, että palmusunnuntain jumalanpalveluksessa kerättävä kolehti suunnataan Suomen raamattuopiston nuorisotyöhön.

Palmusunnuntai on vuoden kuudenneksi suosituin päivä käydä jumalanpalveluksessa. Tänä vuonna se on myös sattumalta eduskuntavaalipäivä.

Suomen raamattuopiston nuorisotyö on yksi järjestöistä, jotka ovat järjestäneet yhteistyössä kristillisen nuorisomedia Nuotan kanssa kampanjan, jonka mukaan homo- ja biseksuaalisuudesta voi parantua kristinuskon avulla.

Maanantaina alkanut kampanja on saanut tällä viikolla myrskyisän vastaanoton.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo sanoo, että palmusunnuntaina kerättävä kolehti on tarkoitettu raamattuopetukseen ja nuorisotyöhön Suomen raamattuopiston kautta. Hän korostaa, että Älä alistu -kampanja ei ole kirkon kampanja. Kirkko on myös irtisanoutunut kampanjan tavoitteista.

"Järjestö on velvoitettu käyttämään rahan siihen tarkoitukseen, johon kolehti on määrätty."

Eikö nuorille suunnattu eheytymiskampanja ole juuri tätä kyseistä nuorisotyötä?

"Siellä on varmasti monenlaista nuorisotyötä, joten tämä on hyvin pieni osa raamattuopiston tekemästä nuorisotyöstä. Tottakai tässä voi tehdä sellaisen yksilötason ratkaisun, ettei anna kolehtia palmusunnuntaina, jos ei katso voivansa sitoutua kyseisen järjestön työhön. Kolehtikohteet on tältä vuodelta määritelty, joten päätöstä ei voi muuttaa."

Valtakunnalliset kolehdit tuottavat yhteensä 70 000–100 000 euroa. Useimmat kirkon lähetysjärjestöt saavat yhden kolehdin vuodessa, pienemmät kirkolliset palvelujärjestöt harvemmin. Keskitalo huomauttaa, että Suomen raamattuopisto ei ole saanut kolehtia moneen vuoteen.

Opisto ei esimerkiksi hyväksy naispappeutta. Millaisilla kriteereillä kirkkohallitus valitsee kolehtikohteensa?

Keskatalo sanoo, että kolehti voidaan myöntää sellaisille järjestöille, jotka tekevät laajaa yhteistyötä seurakuntien kanssa.

"Sellainen järjestö, joka tekee yhteistyötä vain muutaman seurakunnan kanssa ei kolehtia saa."

Keskitalo arvelee, että kirkkohallitus arvioi jatkossa kolehtipäätöksiä useammasta näkökulmasta.

"Uskon, että näin tulee tapahtumaan. Tulevaisuudessa kolehdin saajiksi valittavien järjestöjen toimintaa tullaan arvioimaan kriittisesti ja heidän kanssa tullaan käymään keskusteluja."

Juttua on päivitetty kello 8.42.

seksuaalivähemmistöt  kirkko 
Viite