Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

KL: Ministerin ja rakennusteollisuuden välille puhkesi sota

15.10.2010 9.20

Saija Räsänen

Uusien asuntojen rakennuttajat tyrmäävät asuntoministeri Jan Vapaavuoren tavoitteet rakentamisen energiasäästöistä liian riskialttiina. Asiasta kertoo perjantain Kauppalehti.

"Teollinen tuotanto vaarantuu, mikäli säädöksiä tulee yhtenä sumana. Uhkana on, että jokainen elementti on tehtävä käsityönä. Ilmaston lämpenemisestä on näköjään tullut keppihevonen, joka kelpaa joka lähtöön", sanoo betonialan rakennusyhtiö Parman toimitusjohtaja Jarmo Murtonen.

Kauppalehdessä Vapaavuoren linjaa kritisoivat muun muassa myös Tampereen Teknillisen Yliopiston talonrakennustekniikan professori Ralf Lindberg, Lemminkäinen Talon kehitysjohtaja Mauri Tilli ja NCC:n toimitusjohtaja Timo U. Korhonen.

”Jos pykälät tiukkenevat kahden vuoden välein, niin vauhti on liian kova”, sanoo Korhonen, joka on myös Rakennusteollisuuden puheenjohtaja.

Rakennusteollisuuden ja ministerin välillä vellova eripura kohdistuu eristeiden käyttöön ja uuteen lakiesitykseen, joka on nyt lausuntokierroksella. Uudet pykälät vaativat noin viidenneksen nostoa energiatehokkuudessa vuoden 2012 jälkeen.

Vapaavuoren mukaan valtiovallalla on merkittävä rooli energiatehokkuuden parantamisessa, koska rakentajat ”eivät ole ajatuksiltaan edistyksellisimpiä”. Nopeaa aikataulua ministeri perustelee EU-direktiivillä, joka ei anna sijaa jahkailulle.

"Päästövähennyksiin ei päästä ilman, että koko rakennuskanta on talkoissa olennaisesti mukana. Energiatehokkuuden parantaminen on iloinen asia", Vapaavuori sanoo.

 

energiatehokkuus  ekorakentaminen  asuminen  rakentaminen 
Viite