Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kohuministeriö usuttamassa metsästäjät jahtaamaan uhanalaisia norppia?

17.7.2013 10.20

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö WWF tuomitsee jyrkästi maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltavan asetusluonnoksen, joka mahdollistaisi itämerennorppien metsästämisen ilman poikkeuslupaa. Käytännössä tämä tarkoittaisi pyyntimäärien kolminkertaistumista noin sataan yksilöön vuodessa.

”Kun maa- ja metsätalousministeriö avasi vain kolme vuotta sitten muun muassa WWF:n vastustuksesta huolimatta itämerennorpan metsästyksen poikkeusluvin, esitimme huolenamme, että jatkossa vaarana on myös pyyntikiintiöiden kasvattaminen ja lupaehtojen väljentäminen. Juuri näin maa- ja metsätalousministeriö on nyt tekemässä, hyvin nopealla aikataululla ja jälleen kerran tutkijoiden kannan vastaisesti”, ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo WWF:n tiedotteessa.

Hänen mukaansa mitään parannusta itämerennorpan suojelutilanteessa ei tapahtunut, vaan esimerkiksi Suomenlahden osakanta on häviämässä ja alalaji on nyt myös Yhdysvaltain tiukan uhanalaislainsäädännön luettelossa. Itämerennorppa on luokiteltu uhanalaiseksi myös kansainvälisen luonnonsuojeluliiton viimeisimmässä arviossa.

WWF kaipaakin MMM:ltä perusteluja metsästyksen vapauttamiseen.

”Koska itämerennorppa ei aiheuta merkittäviä kalastusvahinkoja, esitys ei palvele kenenkään etua”, Tolvanen sanoo.

WWF:n mukaan myös harmaahylje on vaarassa uudessa esitysluonnoksessa. Sen mukaan esitetty 1 500 yksilön pyyntikiintiö vastaa sitä, mitä koko Itämerellä voidaan kestävästi metsästää.

Maa- ja metsätalousministeri on kerännyt runsaasti kritiikkiä tämän vuoden aikana. Sitä on syytetty muun muassa tieteellisen tiedon sivuuttamisesta sekä liian suurista metsästyskiintiöistä.

luonnonsuojelu 
Viite